Fouten maken

‘Mijn helden zijn diegenen die het hebben overleefd dingen verkeerd te doen, die fouten maakten, maar die ervan hersteld zijn.’ Een quote van Bono, de zanger van de band U2. Hij sprong me in het oog omdat het een thema is waar we het thuis de laatste tijd geregeld over hebben: fouten maken. Iemand zei pasgeleden tegen één van mijn kinderen dat je niks leert van dingen die je goed doet, maar juist van de fouten die je maakt. Ze gaf de uitdaging om elke dag een aantal fouten te erkennen en ervan te leren. Dus bespreken we aan het eind van de dag welke foutjes je gemaakt hebt. We lachen erom of we lossen het op. Het werkt heerlijk relativerend.

Sorry seems to be the hardest word

Mijn man heeft op zijn werk een mok met een quote van Johan Cruijff: ‘Ik maak zelden fouten, want ik heb er moeite mee te vergissen.’ Een beetje een sterk verhaal natuurlijk: iedereen vergist zich. Maar er zit ook een kern van waarheid in, want de meeste mensen hebben er inderdaad moeite mee zich te vergissen. We maken allemaal fouten, dagelijks, maar wat vinden we het moeilijk om erover te praten, ze toe te geven, naar onszelf toe en naar anderen. Het maakt ons kwetsbaar en zwak.  En dat is niet populair. Elton John zong het in 1976 al: ‘Sorry seems to be the hardest word.’

Ik was een beetje dom

Toch zegt God dat hij juist de zwakke sterk maakt. Waar we fouten maken kunnen we leren en waar we de mist in gaan kunnen we ruimte maken voor God om ons te helpen, de goede richting op te sturen. Ik ben het wel met Bono eens, dat de ware helden die mensen zijn die durven toe te geven dat ze geen supermensen zijn. Mensen die eerlijk zijn over hun falen, hun vergissingen. Die rechtsomkeert durven te maken en de weg durven te vragen als ze ergens een verkeerde afslag genomen hebben. Ik voel me zelf ook beter op mijn gemak bij mensen die fouten maken en daar eerlijk over zijn. Het werkt ontwapenend als iemand met kritiek komt en je eerlijk je fout toegeeft. Je zet jezelf ineens aan de kant van de ander en geeft ruimte om er samen uit te komen. Ik hoop dat ik vaker, zoals Maxima voor Willem-Alexander,  durf te zeggen: ‘ik was een beetje dom’.

 

Ik was een beetje dom

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
12 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief