Frisse wind

Vrijdag begon de herfst. En dat hebben we geweten. Windvlagen, hoosbuien, overal vliegend blad en afgeknapte takken. De herfst is zo’n seizoen waar ik altijd een beetje tegenop zie. De herfst betekent dat de zomer voorbij is. Het vrij zijn, de vakantie, zwemmen en kamperen. Het is allemaal weer gedaan. En de herfst is het seizoen van de afbraak, het verval. De bladeren gaan van de bomen en alles wordt weer kaal.

Stromende regen

Ik vond de herfst vroeger het stomste seizoen. Ik groeide op in Zeeland. In mijn herinnering stormde het daar negen van de tien dagen. Je kwam zeiknat op school, want je deed absoluut geen regenpak aan en als je eindelijk weer opgedroogd was, mocht je door de stromende regen weer naar huis. Soms moest je bijna naast je fiets lopen tegen de harde wind in.

Mooiste seizoen

Toen ik na wat omzwervingen op de Veluwe kwam wonen, veranderde ook mijn blik op de herfst. De herfst bleek ineens het seizoen van de kleuren. De heide werd knalpaars, de grassen goudgeel.  De bladeren van de bomen kregen 50 tinten groen, bruin en oranje. In het bos is de herfst misschien wel het mooiste seizoen. En in een minder vlakke en weidse omgeving valt die wind eigenlijk ook wel mee. De herfst laat zien dat afscheid ook mooi kan zijn, kleurrijk en vol leven. De herfst roept ons weer naar binnen, naar een knusse bank, met een dekentje zelfs misschien. Een kopje warme thee, koffie of chocomelk met slagroom. De kaarsjes gaan weer aan en mijn fijne sloffen.

Loslaten

Een beetje storm schudt alles weer lekker op, blaast de leftover blaadjes van de bomen. Soms is het best  goed als er eens wat frisse wind door je leven waait. Zoals bomen hun blad ieder jaar verliezen om ruimte te maken voor nieuw blad, is het voor onszelf soms ook tijd om dingen los te laten, mee te laten vliegen op de wind. In de schepping zien we Gods belofte: dat als we loslaten, God ook weer nieuwe dingen geeft, groen en fris en vol met leven.
Welke dingen wil jij dit jaar loslaten? Waar mag wel wat wind doorheen geblazen worden?

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
24 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief