MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.
Lees de blogs

Frustratie: ik ben er kapot van

“Hij […] joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver…” (Uit: Johannes 2:13-22)

Ik ben er kapot van

In de Bijbel staat op een gegeven moment een verhaal waarin Jezus een soort markt op het tempelplein in Jeruzalem zo ongeveer aan gort slaat. Ik weet niet wat dat zegt over mijzelf: maar ik vind dat cool. Niet dat ik zelf nou ook wel eens iets kort en klein zou willen slaan, maar meer dat Jezus blijkbaar ook wel eens gefrustreerd raakte. Zozeer dat hij nog maar één uitweg ziet.

Hoe herkenbaar… Maar het grote verschil tussen mij en Jezus, is dat het Jezus blijkbaar niet is te doen om zijn frustratie te koelen. De boel slopen is niet het doel. Maar wel wil hij blijkbaar duidelijk en helder laten zien: ‘Ik ben er kapot van.’

Alles maak ik nieuw

Frustratie ontstaat daar waar jouw eigen hoop en verwachting botsen met de werkelijkheid. Soms doet dat zeer. Soms zijn er brokken. En vliegen ze je om de oren. Maar soms ook veer je weer terug. Soms is de werkelijkheid een spiegel en zie je de dingen anders. En soms is er iets meer rigoureus voor nodig. De God waar ik in geloof zegt in het laatste stukje van de Bijbel: “Alles maak ik nieuw!”

Dat is eigenlijk wat ik wil als ik gefrustreerd raak: het (op)nieuw doen. Leren van de fouten die je hebt gemaakt, loslaten wat je opvreet en voortbouwen op wat goed was. Dat lukt niet altijd en dat kan niet altijd. Maar ik ben ervan overtuigd – dat wanneer je begint – dat je zult zien: alles wordt nieuw.

Beeld: Deviantart