Frustratie: ik ben er kapot van

Omgaan met frustratie. Hoe doe je dat? Jezus gooide de boel op zijn kop. Waarom? Ontdek het in deze Throwback Thursday blog.

“Hij […] joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver…” (Uit: Johannes 2:13-22)

Ik ben er kapot van

In de Bijbel staat op een gegeven moment een verhaal waarin Jezus een soort markt op het tempelplein in Jeruzalem zo ongeveer aan gort slaat. Ik weet niet wat dat zegt over mijzelf: maar ik vind dat cool. Niet dat ik zelf nou ook wel eens iets kort en klein zou willen slaan, maar meer dat Jezus blijkbaar ook wel eens gefrustreerd raakte. Zozeer dat hij nog maar één uitweg ziet.

Hoe herkenbaar… Maar het grote verschil tussen mij en Jezus, is dat het Jezus blijkbaar niet is te doen om zijn frustratie te koelen. De boel slopen is niet het doel. Maar wel wil hij blijkbaar duidelijk en helder laten zien: ‘Ik ben er kapot van.’

Alles maak ik nieuw

Frustratie ontstaat daar waar jouw eigen hoop en verwachting botsen met de werkelijkheid. Soms doet dat zeer. Soms zijn er brokken. En vliegen ze je om de oren. Maar soms ook veer je weer terug. Soms is de werkelijkheid een spiegel en zie je de dingen anders. En soms is er iets meer rigoureus voor nodig. De God waar ik in geloof zegt in het laatste stukje van de Bijbel: “Alles maak ik nieuw!”

Dat is eigenlijk wat ik wil als ik gefrustreerd raak: het (op)nieuw doen. Leren van de fouten die je hebt gemaakt, loslaten wat je opvreet en voortbouwen op wat goed was. Dat lukt niet altijd en dat kan niet altijd. Maar ik ben ervan overtuigd – dat wanneer je begint – dat je zult zien: alles wordt nieuw.

Beeld: Deviantart

4 comments on “Frustratie: ik ben er kapot van
 1. Avatar Willy van Kampen. schreef:

  Frustratie, is een woord waar ik nogal eens mee te maken heb.
  Je hebt mooi omschreven wat frustratie is,en dat botst zeker nogal eens.
  Door de pijn die altijd aanwezig is valt het soms niet mee om terug te veren.
  De fout die je maakt, is het afreageren op mensen om je heen je dierbaren.
  Het is een weg van vallen en opstaan, en je elke keer voornemen het anders te doen. Dat ” God alle dingen nieuw maakt” is zo moeilijk te geloven ik blijf dat moeilijk vinden al laat het je niet los. Ben denk ik een eeuwige twijfelaar.

 2. Avatar MV schreef:

  Heerlijk! Frustratie is niet slecht. Het kan er voor zorgen dat dingen veranderen als je de energie omzet in iets positiefs.

 3. Avatar m schreef:

  soms denkt een mens, hoe moet dat nou nog goedkomen, maar met geduld en uithoudingsvermogen en oprechte liefde komt vaak het toch weer goed

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief