Ga jij anders geven na het invullen van je belastingen?

Gister was de deadline voor het inleveren van het belastingformulier. Voor mij begint er dan een soort nieuw seizoen. Ik heb alles op een rij gekregen en reflecteer: wat kan ik komend jaar anders doen? De komende weken bezin ik me op mijn giftenlijst. Wie blijf ik steunen en aan wie ga ik meer of minder geven? Derde deel van de serie over geldzaken.

Meer geven!

Het spannendste van geven is dat je niet weet of je daarna te kort gaat komen. Wist je dat Pinksteren, het feest vijftig dagen na Pasen, een oogstfeest is? Het eerste van de oogst wordt bij God gebracht en God wordt gedankt met gaven ‘naar dat de HERE uw God u gezegend heeft’ (Deut. 16:12). En dan weet je nog niet of je volgende oogst lukt of mislukt. Geven is soms een sprong in het diepe.

Het leukste van geven is dat je kan investeren in de roeping van mensen en zo schatten in de hemel verzamelen die jezelf niet had kunnen opduiken.

De lucratieve bijkomstigheid van je giftenadministratie op een rij hebben, is dat als je het voor vijf jaar afspreekt wat je geeft, dat de belastingdienst dan meebetaald met je gift. En dan heb je weer meer over om te geven.

Het lastigste van geven is dat je soms een mening hebt over waarom iemand met het gegeven geld iets anders zou moeten doen. Maar eens gegeven is gegeven. Daarom geef ik vaak pas aan grote hulporganisaties als ik ergens betrouwbare medewerkers van ze tegen ben gekomen die ik later ook nog eens kan uitvragen over hun werk. En dan helpt het niet als de directeur in een te grote auto komt voorrijden.

Het moeilijke van geven is dat het een geestelijke daad is. In Matteüs 6 staat het als eerste in het rijtje van bidden en vasten. Natuurlijk geef je. Je ziet af van iets voor jezelf ten bate van een ander. 

Ontvangen

De uitdaging van geven is voor sommigen dat je ook mag ontvangen op zijn tijd. Op de vrijmarkt vorige week, stond ik te twijfelen over een leuke pet voor m’n dochter. Toen liep er kennisje voorbij die bijna geen geld heeft. Ze gaf me 1,50 en zei: kopen! Als je graag geeft, maar weigert te ontvangen, dan ontneem je een ander de kans om te geven.

Ons leven is voor anderen

Eugene Peterson schreef in Run with the horses iets moois over geven, vrij vertaald: “Het is de beweging die ingezet is voor onze geboorte. Hij maakt geen uitzonderingen voor iemand van ons. We zijn gegeven aan onze families, onze buren, onze vrienden en vijanden, en aan de volken. Ons leven is voor anderen. Dit is hoe schepping werkt. Sommige van ons proberen wanhopig voor zichzelf te leven.(…) Soms denken we dat we niet vrijgevig of royaal kunnen leven omdat we het nooit hebben geprobeerd. Maar hoe eerder we beginnen, hoe beter. Want we zullen ons leven moeten loslaten. Hoe langer we wachten, hoe minder tijd we hebben voor zweven en duiken in een leven van genade.”

Lees 2 Kor. 9:11-12 in Eugene Petersons parafrase The Message:

“This most generous God who gives seed to the farmer that becomes bread for your meals is more than extravagant with you. He gives you something you can then give away, which grows into full-formed lives, robust in God, wealthy in every way, so that you can be generous in every way, producing with us great praise to God.”

 

Waarom deze serie?

Een serie over geld op MijnKerk. Zo zou het Nieuwe Testament volgens boekhouders bijna tien keer zoveel teksten bevatten over geld dan over onderwerpen als redding en geloof. Deel 1. Deel 2.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief