Hoog en droog…

De warmte van de zomerdag blijft lang hangen en 's avonds zitten we nog lang in de tuin. Pas als het donker wordt beginnen we op te ruimen.

2013-08-21 Kerkuil bij blog JacobineIk loop wat heen en weer met glazen, een lege fles, een citroenkaars. Voordat ik de laatste keer naar binnen loop kijk ik even naar boven langs het torentje van de kerk, zie een paar sterren, hoor een uil roepen.

Die uil woont in het torentje, helemaal bovenin. Als je van de luidzolder over een oude houten ladder naar boven klimt en het luik boven je hoofd open doet – met twee handen, want het klemt, je moet stevig duwen, je verliest bijna je evenwicht -, als je dat luik openduwt en erdoor naar buiten klimt en vlak onder de torenspits staat, ben je op zijn terrein. Afgeleid door het uitzicht waarvoor je naar boven klom, merk je dat niet gelijk. Maar als je terug wilt, en naar beneden kijkt, en je jezelf door het luik weer op die ladder laat zakken, valt je oog opeens op wat veren, en poep, en een uilebal. Ik stoor geloof ik, dacht ik, toen ik daar voor het eerst stond, met één hand het luik al naar me toe trekkend.

Maar nu sta ik beneden in het donker en hoor de kerkuil roepen en denk: er is hier voor ons allebei een plek. Jij hoog boven, waar bijna nooit iemand komt, boven klok en tijd. En ik beneden, tussen de mensen, die onder de klok naar binnen en buiten gaan. (JSdJ)