Geen kattenpies (Top5)

Een Top 5 samenstellen over dieren in popmuziek is, om een “Seth Gaaikema-tje” te gebruiken: een hele kluif, oftewel: het is geen kattenpies. Maar met wat creativiteit is het mij gelukt om vijf nummers te vinden waar een dier mee te maken heeft.

5. Freddie Mercury (Queen) schreef een nummer over zijn kat, hoe zij hem tot wanhoop kon drijven, door op zijn dure meubels te plassen, maar ook hoeveel hij van haar hield. Zij heette Delilah. Vlak na zijn dood kregen wij een klein siamees poesje, wat we Delilah noemden:

4. Al jaren moet ik mijn liefde voor de Volendamse groep The Cats uitleggen, het is eigenlijk ‘not done’ om Piet Veerman leuk te vinden. Maar gelukkig is het dierendag en heten ze The Cats, waren ze een van de grondleggers van de Paling-sound en kan ik dus legaal ‘One Way Wind’ aan jullie laten horen:

3. Iedereen met een huisdier weet het: dieren hebben de kracht om je te troosten, hebben je onvoorwaardelijk lief en ook qua trouw-zijnkunnen we veel van ze leren. Daarom moest ik denken aan ‘Angels’ van Robbie Williams: teleurgesteld in de liefde, besluit hij om voortaan maar van engelen te houden en wie zegt dat een hond of kat geen engel kan zijn?

2. De beelden bij het volgende nummer: ‘La Corrida’ van de Franse zanger Francis Gabrel zijn gruwelijk, maar helaas waarheid. Gabrel komt uit de streek waar stierenvechten tot folklore en volksvermaak horen. Hij verzet zich er heftig tegen en heeft een prachtig ontroerend lied geschreven, waarin de stier ons, als mensen, ter verantwoording roept. Voor diegene wiens Frans niet meer is wat het was, heb ik de tekst vertaald:

vanaf het moment dat ik wacht
hier in deze donkere ruimte,
hoor ik mensen plezier hebben en zingen
aan het eind van de gang

iemand morrelt aan het slot en ik
duik in het daglicht,
ik zie de fanfare, de poorten
en de mensen rondom mij

eerst dacht ik dat ik mij alleen maar hoefde te verdedigen,
maar deze plek leidt nergens heen
ik begin het te begrijpen

ze sluiten de poort achter mij
zijn bang dat ik terugloop
maar ik zal hem krijgen die belachelijke danser (toreador)

Moet ik deze wereld serieus nemen?

Ik herinner mij Andalusië
De prairies vol met cactussen
Ik toon geen angst voor dit poppetje, deze nietsnut, Ik
zal hem krijgen, hem en zijn hoed,
Vannacht zal zijn vrouw alleen slapen

Moet ik deze wereld serieus nemen?

Ik zal de plaaggeesten verjagen
Bijna raakte ik hun balletschoentjes
Toen ze me hard in de nek sloegen
Waardoor ik voorover boog

Waar komen deze acrobaten vandaan
Met hun papieren kostuums
Ik heb nooit leren vechten
Tegen poppen

Ik voel het zand onder mijn hoofd
Het is gek dat dit goed kan voelen
Ik bid dat het snel over is en
Ik denk aan Andalusie

Ik hoor ze lachen als ik kreun
Ik zie ze dansen als ik sterf
Ik wist niet dat mensen plezier konden hebben
Rondom een graf…

1. Tenslotte een ontroerend lied van Herman van Veen over het troost-dier van alle tijden: de teddybeer. Deze uitvoering zingt hij samen met Waylon. Ik heb maar een advies: hou de tissues gereed.

Ik wens jullie een prachtige dieren- (en mensen)dag.

Alle informatie over het organiseren van een Top2000 kerkdienst nu op 1 plek!