“Ik was niet voorbereid, dus ik heb ook geen make-up op gedaan”

Dit is een uitspraak van een Olympische gouden medaille winnares vorige week. Ze zei dit tijdens een persconferentie waar ze weigerde om haar skibril af te zetten.

Fronsen

Bij zo’n verhaal frons ik mijn niet-geëpileerde wenkbrauwen. Je bent een topper in sport, je wint, weliswaar geheel onverwacht maar daardoor misschien nog wel spectaculairder, een gouden medaille en dan maak je je druk om je make-up. Alsof je er met zo’n skibril op wél aantrekkelijk uitziet?

Vrouwen zonder make-up

Een tijd terug zag ik ook nog een kop boven een artikel: “Bestaan die dan nog, vrouwen die zonder make-up de deur uitgaan?” Ja hoor, ik weet niet helemaal zeker of het meervoud geldt, want ik let er absoluut nooit op, maar hier is er één. Ooit was er een periode dat ik er wel aan meedeed, maar ik vond het lastig en niet leuk.

Tiener

Ik heb er ook niets op tegen hoor, laat dat duidelijk zijn. Lachend kijk ik naar mijn dochter van 10 die wat dat betreft het tegenoverstelde lijkt van mij, want die gaat nu de deur al niet meer uit zonder mascara. Ik geniet er van dat ze zichzelf ontwikkelt op een volledig eigen manier en voor haar zijn ‘uiterlijkheden’ al een stuk belangrijker dan voor mij.

Niet doorslaan

Het moment dat ik er iets van zou gaan zeggen, is als het doorslaat. Want dat vind ik dan van zo’n skiër, die haar bril niet af wil doen omdat ze geen make-up op heeft. Of komt het doordat we met z’n allen zo kritisch naar elkaar kijken. Dat er inderdaad kritiek zou komen. Dat mensen het inderdaad niet zouden hebben over haar fantastische prestatie, maar over hoe ze er uit ziet?

Jammer

In beide gevallen vind ik het triest. Want in beide gevallen betekent het dat je niet jezelf durft te zijn. Of je bent niet tevreden met jezelf (al dan niet met make-up) of je bent te bang voor alle kritiek van anderen. En in dit geval gaat het nog wel om iemand die een fantastische prestatie heeft neergezet, een gouden medaille halen op de Olympische Spelen. Hoeveel te meer speelt dat dan in het ‘gewone’ leven.

Uiterlijkheden

Wees vooral jezelf. Met of zonder make-up, maar reken jezelf en ook anderen er niet op af. Want het zijn maar uiterlijkheden. De mooiste mascara, lipgloss en nagellak met glitters zit van binnen en dat straal je uit in hoe je doet en denkt en handelt.  

Dikke rooie kop

Het is vrijdagochtend. Ik doe straks mijn hardloopkleding en -schoenen weer aan en ga met een loopgroepje lekker trainen. Als we klaar zijn heb ik ‘een dikke rooie kop!’ (als ik tenminste goed mijn best ga doen). Dan is het maar goed dat ik geen make-up op heb, anders zou het maar uitlopen. Maar het maakt me niet uit. Want als ik weer thuis ben, voelt het alsof ik een gouden medaille heb gewonnen en dan mag je me best interviewen. Ik zet mijn bril voor je af!

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
2 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief