MENUMENU

Geesje: "Het hoeft niet perfect"

Vorig weekend mocht ik een workshop handlettering geven aan een groep. Het waren volwassenen zonder enige handletterervaring, een enkele uitzondering daar gelaten. Nadat ik de basics had uitgelegd ging iedereen rustig aan de slag. En dan zie je hoe verschillend iedereen dat aanpakt. De een begon voorzichtig met potlood om nog te kunnen gummen. De ander begon direct met een fineliner te experimenteren. Een volgende durfde zelfs de kroontjespen en inkt wel aan.

Iets nieuws leren

Ik vind het super interessant om te kijken hoe iedereen een andere aanpak heeft om iets nieuws onder de knie te krijgen. Sommigen beginnen heel voorzichtig en proberen de vaardigheid eerst onder de knie te krijgen voordat ze aan hun echte letteringwerkstuk beginnen. Anderen gaan lekker experimenteren met hun eigen ideeën. Weer anderen beginnen met bladeren door boeken voor inspiratie en of tekenen eerst eens wat van een voorbeeld na. En dan is er een categorie deelnemers die gewoon meteen voor net aan de slag gaat. Hoe je dit soort dingen oppakt, kan een heleboel zeggen over hoe je als mens in elkaar zit. Of je een doener of een denker bent. Of je impulsief of initiatiefrijk bent. Of je perfectionistisch bent of niet.

Begin bij jezelf

De beste les, die iedereen afzonderlijk moet leren en ikzelf ook zeker toen ik met handletteren begon, was: het hoeft niet perfect. Als je een foutje maakt, schrijf gewoon door en meestal kun je je plan daarna weer oppakken. De mooiste handletterstukken zijn niet diegene die helemaal strak uitgemeten zijn, alsof ze zo uit de printer gerold zijn. De mooiste letters zijn net even ‘off’, een beetje scheef, met wat variatie in de letters, speels en vloeiend en daardoor uniek. De mooiste stukken zijn one-of-a-kind en als je ze nog een keer maakt, zien ze er net weer wat anders uit.  Steeds weer gaf ik de deelnemers de tip: begin bij jezelf. Schrijf eerst eens een zin op in je eigen handschrift en kijk hoe je daarvanuit weer verder kunt versieren, een lijntje dikker, een krulletje extra. Van ieder handschrift valt wat moois te maken.

Ga door

Je kunt dat ook op het leven in het algemeen betrekken. Ga niet bij de pakken neer zitten als er iets niet gelukt is, geef niet te snel op, maar ga door op het ingeslagen pad en probeer van de imperfecties in je leven iets moois te maken. Het vormt je als mens en maakt je uniek. En begin bij jezelf, kijk wat je in je mars hebt, vaak kun je er met wat doorzettingsvermogen een echte kracht van maken. En weet: iedereen is creatief. We zijn allemaal gemaakt door de schepper, de creator in eigen persoon. En als we geloven dat we naar zijn beeld gemaakt zijn, dan zit er ook wat van die scheppingskracht, van die creativiteit, in ons allemaal.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
17 september 2018
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars