Geesje: “Je moet een ander niet zwart maken, maar in het licht zetten”

Ken je dat gevoel, dat je iemand het liefst een draai om de oren zou verkopen? Iemand die je het bloed onder de nagels vandaan haalt. Iemand die je eens goed voor joker zou willen zetten. Wiens nare gedrag je het liefst breed zou uitmeten? Voor mij een herkenbaar gevoel. En dan is er haast niets fijner dan dat even fijntjes aan iemand anders te vertellen, met alle lelijke ins en outs. Iemand eens goed zwart maken, omdat hij voordrong in de supermarkt. Onterecht tegen je uitviel. Die leuke opdracht voor je neus wegkaapte. Iets lelijks zei over je kind. Of…

Een beetje donker grijs

Laatst was ik met iemand in gesprek en er kwam een derde persoon ter sprake. Iemand waar ik niet zo’n hoge pet van op had. Ik hield me gelukkig in en zei geen écht nare dingen. Maar mooi en opbouwend was het niet. Toen ik even later doorliep, zag ik het onderwerp van gesprek voorbij lopen. Ik schrok, had diegene ons gesprek gehoord? Wat had ik ook alweer precies gezegd? Ik realiseerde me direct dat ikzelf fout gezeten had. Nee, het was niet verschrikkelijk wat ik had gezegd. Maar ik had die ander wel zwart gemaakt, of op zijn minst een beetje donker grijs. En nu zat ik ermee in mijn maag.

Zegenen

Op zondag werd er, in de kerk waar ik was, gesproken over zegenen. Hoe je als mens een ander mens het beste van God toe kunt wensen. En hoe deze woorden dan kracht kunnen hebben over het leven van die ander. Hoe we positief mogen spreken over elkaar, over je vijanden lief hebben en bidden voor wie je het leven zuur maken. En ik bedacht me dat ik in die situatie hiervoor precies het omgekeerde had gedaan. Ik had de ander zwart gemaakt, maar had diegene beter in het licht kunnen zetten. Door die ander in het licht van God te brengen, door positieve dingen, zegenende woorden over die ander uit te spreken, bereik ik veel meer. Ten eerst voorkom ik de ander te kwetsen, ten tweede geef ik ruimte aan iets goeds om te groeien en ten derde zit ik zelf niet met een rotgevoel achteraf.

Niet zwart maken, maar in het licht zetten

Ik heb het alsnog gedaan, in gedachten, in gebed, sorry gezegd, die ander het beste toegewenst en uitgesproken wat ik juist goed vind aan die ander. En dat luchtte op. Veel meer dan dat gemopper van eerder. Niet zwart maken, maar in het licht zetten!

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
9 juli 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief