Gek

Recentelijk in het nieuws: verwarde man zorgt voor ophef. Als jij daar getuige van bent geweest, was dat onherroepelijk een akelige ervaring. Maar nog veel erger is het om zelf verward te zijn.

Verwarde mensen zijn van alle tijden. Maar ze worden telkens weer anders genoemd: gek, gestoord, doorgedraaid. In Jezus’ tijd spreekt men over bezeten zijn door een onreine of kwade geest.

Isolement

In het tweede evangelie, dat van Marcus, kruisen in hoofdstuk 5 de wegen van zo’n verwarde man en Jezus elkaar. De man leeft tussen de graven en in de grotten langs de oevers van het meer. Helemaal achteraf, buiten dorp en stad, buiten de gemeenschap. Afgrijselijk: je bent psychisch ziek en dan word je ook nog eens buitengesloten, veroordeeld tot een volledig isolement!
Als de man in de verte Jezus ziet, borrelt er hoop in hem naar boven. Hij rent naar ‘m toe. Nog voordat hij een woord heeft gezegd, heeft Jezus hem al begrepen. Hij spreekt op gebiedende toon tegen de geest die zoveel kwaad doet: ‘Ga weg uit deze man.’ En – geloof ‘t of niet – Jezus bevrijdt de man van zijn psychische stoornis.

Wonderen

Als je uit ervaring weet hoezeer een mens gebukt kan gaan onder psychische klachten, dan wens je dat die Jezus vandaag ook jou bevrijdt. Zodat die vreselijke angst bij je weggaat, zodat die waanbeelden die je dag en nacht plagen voorbij gaan, zodat die totale apathie overgaat in echt leven. Alsjeblieft! Maar de realiteit is hard, is anders. Vaak, bij velen. Al zijn er nu wel pilletjes die wonderen doen…
Maar let ook op dat andere wonder. Want die Jezus loopt niet weg, als er een verwarde man of vrouw op Hem afkomt. Nog voor er een woord is gezegd, heeft Hij hem of haar al begrepen. Zonder woorden weet Hij wie zij zijn. Zonder woorden weet Hij wie jij bent. Dat is ook een wonder, toen en nu nog steeds!

Afbeelding: Les Très Riches Heures du duc de Berry, Folio 166r – The Exorcism – Musée Condé, Chantilly

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief