Gek

Recent in het nieuws: "verwarde man zorgt voor ophef". Als jij daar getuige van bent geweest, was dat vast een akelige ervaring. Maar nog erger is het, om zelf verward te zijn. Verwarde mensen zijn van alle tijden. Maar ze worden steeds weer anders genoemd: gek, gestoord, doorgedraaid. In de tijd van Jezus hadden ze het over bezeten zijn door een onreine of kwade geest.

Alleen

In het Bijbelboek Marcus staat een verhaal over zo’n verwarde man, die Jezus tegen komt. De man leeft tussen de graven en in de grotten langs de oevers van het meer. Helemaal achteraf, buiten dorp en stad. Afgrijselijk: je bent psychisch ziek en dan word je ook nog eens buitengesloten, veroordeeld tot een volledig isolement!

Heel

Als de man in de verte Jezus ziet, borrelt er hoop in hem naar boven.  Hij rent naar ‘m toe. Nog voordat hij een woord heeft gezegd, heeft Jezus hem al begrepen. Hij verjaagt de geest die zoveel kwaad doet: “Ga weg uit deze man!” En – geloof ‘t of niet – Jezus bevrijdt de man van zijn psychische stoornis.

Nu

Als je uit ervaring weet hoezeer een mens gebukt kan gaan onder psychische klachten dan wens je dat die Jezus vandaag ook nog bevrijdt. Zodat die vreselijke angst bij je weggaat, zodat die waanbeelden die je dag en nacht plagen voorbij gaan, zodat die totale apathie overgaat in echt leven. Alsjeblieft! Maar de realiteit is hard, is anders. Vaak, bij velen. Al zijn er nu wel pilletjes die wonderen doen…..

 

Nog een wonder

Maar let ook op dat andere wonder. Want die Jezus loopt niet weg, als er een verwarde man of vrouw op Hem afkomt. Nog voor er een woord is gezegd, heeft Hij hem, haar al begrepen. Zonder woorden weet Hij wie zij zijn. Zonder woorden weet Hij wie jij bent. Dat is ook een wonder, toen en nu nog steeds!

One comment on “Gek
  1. Avatar Mar schreef:

    Een vriend ,mjongeman van zo, n 30 zit al een halfjaar zichzelf op te sluiten, komt niet van zijn slaapkamer, reageert niet op berichtjes, omdat hij niet weet wat hij wil in zijn leven, veel heeft hij al wel.Wat is dit toch dat een mens zo maakt, hormonen..gedachten..zo zonde omdat de andere kant van hem is een jongeman met liefde en aandacht voor zijn medemens, mooie vriendelijke glimlach..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief