Geloof jij in vriendschap?

Hier in het Noord Brabants Museum kun je tot 3 juni de tentoonstelling zien ‘Geloven in vriendschap’. Het gaat over het illustere Lieve Vrouwe Broederschap, ook wel bekend als de Zwanenbroeders. Een mysterieus gezelschap mannen, vrienden, waar enigszins geheim van is wie daar wel eens aanschuiven. Naar verluid in het verleden Ieronimus Bosch en tegenwoordig koning Willem-Alexander. Dit gezelschap gelooft in vriendschap, liefdadigheid en het behoud van cultureel erfgoed. Vanwege dat laatste zijn er dus veel schatten van het broederschap hier te zien.

Tekst gaat hieronder verder

Maar de eerste twee dingen – geloven in vriendschap en liefdadigheid – doen me denken aan woorden van Jezus, die zijn leerlingen in Johannes 15 vrienden noemt. ‘Ik noem jullie niet langer dienaren, ik noem jullie vrienden.’ Want, zegt hij, we weten alles van elkaar. En daarom vraag ik jullie om van elkaar te houden, en goede dingen te doen. Jezus gelooft in vriendschap en liefdadigheid.

Vriendschap is voor Hem belangrijk om in een gelijkwaardige verhouding met elkaar om te gaan, en elkaar goed te kennen. Liefdadigheid is een uiting van die liefde voor elkaar naar buiten toe, naar mensen die je misschien niet eens kent. Omdat je in die liefde gelooft.

Hoe belangrijk is vriendschap voor jou? En wat stimuleert je, maar wat remt je ook, om aan liefdadigheid te doen? Ik lees je antwoord graag in de reacties.

Een fijne zondag gewenst.

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
6 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief