Geloven is …

Is geloven een achterhaalde vorm van kennis? Betekent geloven: vasthouden aan voorstellingen die door de wetenschap en door kritisch nadenken, al lang zijn ontmaskerd als kinderlijke fantasie? Als je de wetenschap serieus neemt, zo denken velen, dan kun je toch niet vasthouden aan het bestaan van een God?

Geen achterhaalde kennis

Maar als ik de Bijbel lees, kom ik op een heel ander beeld van geloven. Dan zie ik dat de worsteling en de moeite om het geloven vol te houden, er altijd bij gehoord hebben. Geloven heeft veel meer te maken met het gaan van een weg in dit leven. Een weg van gerechtigheid, in een wereld vol onrecht. Een weg van omzien naar elkaar, in een wereld vol egoïsme. Een weg van eenvoud en duurzaamheid, in een wereld vol streven naar rijkdom en weelde.

Een weg te gaan

Geloven is dan: vertrouwen hebben in die weg van gerechtigheid, duurzaamheid, barmhartigheid, ondanks de krachten die je van die weg af willen brengen. Jezus is voor christenen het grote voorbeeld op deze weg. Een weg die ook bij hem leek uit te lopen op een mislukking. Een weg die in de ogen van veel mensen ook vandaag nog, als een mislukking zou gelden. Hij stierf eenzaam, door iedereen verlaten, door de machtigen en de rijken van zijn dagen gemarteld en weggehoond. Geen succesvol leven.
Zijn worsteling met de machten van deze wereld is herkenbaar. Aan het begin van zijn openbare leven, lezen we hoe hij in verleiding werd gebracht door de dingen die een mens bij God vandaan trekken: macht, aanzien, rijkdom en zelfs religieuze hoogmoed (Mt 4:1-11). Die worsteling lezen we ook terug in liederen in de Bijbel, zoals bijvoorbeeld in Psalm 37 (1-4 & 16-17):

Erger je niet aan slechte mensen,
wees niet jaloers op wie kwaad doen,
zij verdorren snel als gras,
zij verwelken als het jonge groen.

Vertrouw op de HEER en doe het goede,
bewoon het land en leef er veilig.
Zoek je geluk bij de HEER,
hij zal geven wat je hart verlangt.

Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft
dan de rijkdom van talloze zondaars.
De macht van de zondaars wordt gebroken,
maar de HEER zal de rechtvaardigen steunen.

De moeite waard

Het zijn woorden die gezongen werden in de eeuwen voor Jezus’ geboorte en die nog steeds gezongen en gelezen worden in kerken en synagogen over heel de wereld. Ze worden niet voor niets gezongen. Mensen hebben deze woorden nodig om het vol te houden. Het (samen) zingen geeft kracht om in dit leven een goed mens te kunnen zijn. Het zijn woorden die meeklinken in  woorden van Jezus, toen hij tegen zijn leerlingen zei:

Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben.  Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.  (Mt 6:31-33)

Geloven is vertrouwen hebben in de weg die Jezus ging. Vertrouwen dat het je leven zin geeft om te streven naar gerechtigheid, om te zien naar je naaste. Vertrouwen dat liefde uiteindelijk overwint. Dat gaat niet zonder moeite, zonder vallen. Soms verlies je het een tijd. Omwille van de wereld, omwille van je eigen leven, hoop ik dat je het dan terugvindt. Geloven is de moeite waard.

Foto: Diogo Martins, ‘Faith’, op Flickr.com.

One comment on “Geloven is …
  1. Avatar anne schreef:

    Mooi, dank je wel

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 april 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief