MENUMENU

Geloven is mijn hobby

Is geloven je hobby? Deze vraag werd in de kerk gesteld afgelopen zondag. Een interessante vraag.

Want je kunt hem op vele manieren interpreteren. Mijn eerste gedachte was: ja, geloven is mijn hobby! Mijn tweede was dat ik waarschijnlijk niet het antwoord had waar de voorganger op doelde. Het verschil zit in je visie op het woord ‘hobby’.

Stiekem

Als je denkt aan hobby als iets wat je erbij doet, voor de gezelligheid, dan is hobby bij geloven wellicht niet het goede woord. Want geloven doe je met je hele hart en ziel, zo lees ik in de Bijbel. Dus geloven als een hobby zoals je op tennis zit – een keertje in de week trainen en in het weekend een wedstrijdje spelen – dat is denk ik niet hoe geloven bedoeld is. Mijn associatie bij ‘hobby’ is dan ook een andere. Mijn hobby’s zijn de dingen die ik echt heel erg leuk vindt, waar ik zoveel mogelijk tijd voor vrij maak en wat ik eigenlijk het liefste doe. In mijn geval dingen als lezen, schrijven, tekenen, muziek maken en knutselen, ik zou dat het liefste stiekem de hele dag doen.

Geloven is mijn hobby

Creatief

Ik ben graag creatief bezig of geniet van de artistieke creativiteit van andere mensen. Dat is voor mij echt een hobby: iets waar ik geen geld voor krijg, wat niet móet, maar wat ik wel heel graag wil, waar ik blij van word, energie van krijg. En in dat rijtje creatieve hobby’s past geloven eigenlijk heel goed. Want als er iemand creatief is, is het God wel.
Geloven levert je financieel niets op, het regent op gelovigen net zo goed als op ongelovigen. Ik móet het niet, maar ik word wel heel blij van geloven, ik krijg er energie van. Natuurlijk, het is niet altijd makkelijk, ik snap er regelmatig niets van. Maar dat is bij hobby’s ook, een nieuw lied op de gitaar vraagt oefening en doorzettingsvermogen, maar dat houdt het ook boeiend, uitdagend. En iedere keer kom je weer een stukje verder.

Genieten

Geloven is iets wat verweven is met alle dingen die ik doe, in alle mooie dingen zie ik een stukje van God. Ik geniet ervan, ik vind er steun in en het laat me de wereld om me heen beter snappen. Laat mij maar lekker pingelen, lezen en fröbelen en steeds een beetje meer begrijpen. Lekker de hele dag geloven.

Een reactie op “Geloven is mijn hobby
 1. kleeblatt schreef:

  Weer een super verhaal Geesje ik voel me er helemaal thuis in bedankt, groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
27 september 2015
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars