Gelovigen moeten veel en mogen weinig: klopt dat?

Gelovigen moeten naar de kerk. Gelovigen moeten bepaalde kleding aan. Gelovigen moeten zich aan allerlei geboden en verboden houden. Sommige mensen lijken bepaalde vooroordelen te hebben over geloof en gelovigen. Er komt een beeld op van een wat stijve, grauwe groep mensen die zichzelf veel plezier en levensvreugde ontzeggen. Klopt dat wel?

Om te beginnen is er niet één soort gelovige. De veelkleurigheid aan vormen, uitingen, meningen in de christelijke wereld is groot. Er zijn mensen die zich niet per se gelovig noemen, maar wel naar de kerk gaan. Er zijn mensen die gelovig zijn, maar niet naar de kerk gaan.  Er is niet één definitie van geloven. Dat betekent dat je niet zomaar alle ‘gelovigen’ (wie of wat je daar ook mee bedoelt) over één kam kan scheren. Je kunt je zelf afvragen of dat wel zo’n geschikte term is: ‘gelovigen’. Wat moet je dan wel of niet doen om daarbij te horen?

Christelijke traditie

Toch zijn er wel overeenkomsten. Het gaat bij gelovigen om mensen die zich op een bepaalde manier aangesproken voelen door elementen uit de christelijke traditie. Dat kan heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld mensen die naar het klooster gaan. Of mensen die af en toe een stukje uit de Bijbel lezen, willen trouwen in een kerk of mensen die deze blog lezen. Mensen die hun kinderen wat willen meegeven en daarom de betekenis van Kerst en Pasen willen bijbrengen. Daarvoor hoef je nog niet volledig duidelijk te hebben wat je geloof en wat je daarvoor wilt doen of laten. Er is wel een bepaald verlangen om iets met die christelijke traditie te doen, of door te geven.

Veelkleurigheid

Deze veelkleurigheid kan inderdaad betekenen dat iemand op zondag niet hoeft te shoppen. Of zich aan een aantal leefregels uit de Bijbel of kloostertraditie wil houden. Of in de tijd voor Pasen geen vlees eet. Mensen kunnen hun prioriteiten ergens anders leggen en er voor kiezen iets te laten of iets juist wel te doen. Op deze site vind je daarvoor veel manieren.

Wat voor beeld heb jij bij geloof? Wat betekent geloof voor jou? Deel het met ons!

6 comments on “Gelovigen moeten veel en mogen weinig: klopt dat?
  1. Avatar Hanneke van de Kraats schreef:

Het vertrouwen dat ik het niet alleen hoef te doen,maar dat er Iemand is die waakt over ons leven.

2. Avatar Marij-ke schreef:

Erica.
    Hoe kostbaar is het WOORD, aan ons gegeven.
    Het ligt verscholen in de Bijbelse Taal.
    De sleutel is het openen van je HART.
    Gods LIEFDE door zijn Geest aan ons gegeven.
    In je diepste, diepste binnenste verweven.
    Zuurstof om het tegengas te weerstaan.
    Op weg naar het eeuwig LICHT.

MBvD 8-10-2014
    ( Eric-a eervol heerser ).

3. Avatar Chris Blij schreef:

Wat de toekomst brengen mogen mijn geleid des Here hand. De Heer is mijn Herder mijn ontbreekt helemaal niets.

4. Avatar Gerrie Kromdijk schreef:

Je kan nu eenmaal niet alles hebben !!!
    Als je in t een meegaat ga je t ook zien waarom
    !!!
    Maar je hebt ook n eigen inzicht , overtuigend meer dan wat je kerkgemeente meent je te moeten ( opleggen ) meegeven , we leven in 2020 , Dan kun je inspraak en dialoog hebben !!!

5. Avatar Kees van den Brink schreef:

Ik geloof niks. Ik weet het zeker.

• Avatar finga schreef:

Zelfs de messiah Jezus Christus riep in zijn hoogste nood aan het kruis:
      “Mijn God, mijn God, waarom hebt Ge mij verlaten?” Dat geeft te denken!
      …………………………………………………………………
      In nood dacht ik dat ook. Ik was niet gebonden aan een kerk/gemeente.
      Ervoer de kilheid, de zinloos- en uitzichtloosheid van het leven sterk. Wist niet waar het antwoord te vinden, noch hoe mensen in nood te bemoedigen. Zocht het antwoord door verschillende kerken te bezoeken. Vond overal bruikbare en minder bruikbare dingen. Zat in een impasse en wilde eruit komen. Was van mening dat leidinggevenden vaak hun eigen godsdienst maken en velen verleiden hun zienswijze te volgen. Was mijn hormonale huishouding van slag? Zeker was dat ik in God geloofde door onze Heer Jezus Christus, terwijl om mij heen steeds meer mensen bogen voor afgoden (reizen, uit eten, voetbal, geld), de leer van Charles Darwin e.a. evolutionisten en daardoor niet meer in God geloofden, althans dat zeiden ze.
      Er gebeurde iets ingrijpends in mijn leven, waardoor ik uit de duisternis in het Licht kwam. Het gevolg daarvan was, dat ik me ten volle bewust werd dat men er niet in slaagde te leven met het Beeld dat van God gemaakt was!
      De praktijk van het leven leert dat God niet is vast te leggen, dat frustreert. Een mens wil zekerheid, omdat hem dat duidelijkheid en rust verschaft. God echter laat zich niet vastleggen. Hij is als het levende water -juichend in waterval en branding, op weg naar haar eindbestemming: de wereldzee- Hij is de geest (de bron) van oneindige liefde en oneindige kennis, streng maar barmhartig.
      Wie zoekt zal vinden en wie klopt aan de deur zal worden opengedaan…………………………!
      Geloof in de weg die de messiah Jezus Christus ons toont.