Geluk is een keuze

Is geluk toeval of een keuze? John denkt dat het laatste. Geluk is een keuze.

Geluk is een keuze

Het is zo’n snelle tekst. Geluk is een keuze. Het is vergelijkbaar met de uitspraak: ‘succes is een keuze.’ Wanneer je gelukkig bent en succesvol, dan kan ik mij voorstellen dat je jezelf kunt vinden in zo’n tekst. Echter, wanneer je in je leven klap na klap krijgt en bijna alleen maar tegenvallers hebt, wat dan? Dan kan ik mij voorstellen dat je jezelf boos maakt over zo’n uitspraak.

‘Goed’ is goed genoeg

In mijn eigen leven merk ik dat er veel meer ‘rust’ is gekomen sinds ik genoegen neem met wat er is en wat ik heb. Dit geldt voor materiële en niet-materiële zaken. Ik richt mijn blik op alles wat ik wel heb, in plaats van wat ik niet heb. Door tevreden te zijn met de dingen die ik ‘goed’ doe en te weten dat dit niet altijd ‘beter’ hoeft. Afgelopen week deed ik hierin een bijzondere ontdekking. Ik rijd al sinds 1992 in een SAAB. Ik startte met een bepaald type en bij iedere nieuwe aankoop voelde het of deze nieuwe auto weer beter was dan het voorgaande type. Feitelijk was dit ook zo. Ik was echter al helemaal tevreden met de auto die ik had. Eigenlijk wist ik, op dat moment, ook niet hoe het was om in een betere auto te rijden. Natuurlijk, er waren elementen waarvan ik wist dat die niet helemaal perfect waren aan de auto die ik had, maar tsja, het hoeft niet perfect te zijn. Ik koos er bewust voor om ‘gelukkig’ te zijn met mijn auto. Omdat dit de auto was die ik had. Ik was er blij mee.

Tevreden

Ondanks dat mijn nieuwe auto fijner en beter bleek te zijn, keek ik niet met spijt terug op de vorige auto. Die was goed. Toen. En nu was ik blij met mijn nieuwe auto. Tegelijkertijd wist ik met mijn nieuwe auto wèl wat ik had gemist met mijn oude auto. Natuurlijk is een auto iets anders dan relaties met mensen, een baan of een lidmaatschap van een kerk of vereniging. Toch denk ik dat mijn voorbeeld van de auto ook raakt aan niet-materiële zaken in het leven.

Niet het één of het ander

Voor mij geldt: ik wil tevreden zijn met wat ik heb en tegelijkertijd ook kunnen verlangen naar iets dat er -nog- niet is. Ik wil kunnen verlangen naar iets zonder dat ik mezelf ongelukkig maak wanneer ik het -nog- niet heb. In de psychologie is er een stroming die we ‘positieve psychologie’ noemen. Hierin richten we ons op datgene waar we goed in zijn, op de talenten die we hebben, op het goede in ons leven. Ik kies er heel bewust voor om op deze manier in het leven te staan. En dan komt de uitspraak ‘geluk is een keuze’ toch wel heel dicht bij … blij zijn met datgene dat ik heb. Met de zegeningen die ik ontvang. Er is een oud lied dat zingt:

‘Tel uw zegeningen één voor één, tel ze alle en vergeet er geen …. ‘

Ik ben benieuwd welke gedachte en gevoelens jij hebt wanneer je dit stukje leest.
Hoeveel oog heb jij voor de zegeningen in jouw leven?  ‘Geluk is een keuze,’ hoe denk jij daarover?

foto: John Sas

 

 

5 comments on “Geluk is een keuze
 1. Avatar Ruth Jellema schreef:

  Hallo John,
  Als ik dit lees denk ik aan mensen die in de meest vreselijke omstandigheden geluk kunnen blijven ervaren in kleine dingen en compassie voor hun vijand. Dan kom je weer op die levenskunst. Ik denk dat het soms een keus kan zijn, voor sommige mensen, maar door te lezen over voeding (rineke dijkinga) besef ik wel hoe ingewikkeld wij in elkaar zitten en hoe al die stoffen in ons lichaam samenwerken ,synergie, dan lijkt het wel heel moeilijk om alles goed voor elkaar te krijgen..zodat alles goed functioneert en je geluk kan ervaren. Zeker in de tijd van nu waarin je in de supermarkt heel veel beter laat staan. Dat is indirect ook een keus voor geluk. Als je depri bent kan een banaanpannenkoek met tahin je beter doen voelen (serotonine) bv .en de allergrootste voeding zijn je gedachten. Ik heb van mijn Spaanse vriend lessen gehad uit een cursus pos. Psych. Heb er wel wat aan en heel interessant maar hij weet heel veel over hoe het in elkaar zit en ook ik heb hem veel tips gegeven maar het feit is dat hij nu al anderhalf jaar zwaar depressief is..dus een makkelijke keuze is het zeker niet en soms misschien onmogelijk.
  De reclame wil ons doen denken dat we niet zonder hun nieuwe snufjes kunnen. Gelukkig ben ik daar niet zo gevoelig voor. Ik zie meer in hard werken voor schonere lucht en een betere wereld, waarin niet al die kinderen meer hoeven sterven van vervuiling ( las dit vandaag). Eerlijke dingen.

  Ik heb een osteopaat die ook altijd mooi vertelt over alles bij een ander laten, als ze boos zijn bv maar dit komt ook wel eens wat onnatuurlijk over vind ik. Maar het is makkelijk als je zulke dingen direct achter je laat.

  Volgens mij is kiezen voor geluk best hard werken dus..veel wandelen (hard)lopen buiten, gezond eten, goed zijn voor medemens en planeet ja en dat goed voor mezelf bungelt nog wat achteraan..
  Groet ‍♀️Mar

  • Avatar John schreef:

   Mooie gedachten Mar! Ik vind het tof dat je zo reageert op mijn blog en jouw gedachten deelt. Dank je wel!

 2. Avatar Petra Blom schreef:

  Mooi geschreven John. Ik moest bij het lezen denken aan een tekst van Dietrich Bonhoeffer; “Een onvervuld verlangen hoeft geen vervuld leven in de weg te staan…” En inderdaad, tel je zegeningen één voor één…

  • Avatar John schreef:

   Ah Petra …. Dietrich Bonhoeffer … wat een bijzondere man en wat een wijsheid … hij heeft een hoge prijs voor zijn wijsheid betaald. Dat doet mij weer denken aan: ‘Speak, even if your voice shakes.’ Durf te spreken en te zeggen wat je denkt en vindt, ook wanneer dit heel erg spannend is en -zoals bij Bonhoeffer- je leven op het spel staat …

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 maart 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief