Welke partij kies jij vanuit je geloof? 7 gemeenteraadskandidaten vertellen

Op 21 maart mogen we gaan kiezen voor de gemeenteraad. In elke gemeente doen heel verschillende partijen. Waar ga je naartoe met je ‘christelijke’ stem? MijnKerk.nl gaat op zoek naar gemeenteraadsleden uit diverse partijen die vanuit een christelijke inspiratie kiezen om voor die partij kandidaat te zijn. Elke partij en elke plaats is verschillend, en zo is ook de motivatie van de kandidaten. Mooi om te zien hoe christelijk geloof kan inspireren tot verschillende politieke keuzen. Welke spreekt jou het meest aan? En welke verrast je?

Bea de Jongste, nummer 6 op de lijst van Lokaal Belang Waalwijk

“Ik ben in de politiek gegaan omdat de landelijke politiek een grote reorganisatie met bezuinigingen dropte bij de gemeenten: De decentralisatie met de Jeugdwet, de WMO en Werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de breedste zin van het woord.
Ik heb voor deze partij gekozen, omdat wat je lokaal kunt doen hoort bij een lokale partij. Vanuit mijn christelijke achtergrond heb ik me aangesloten bij Lokaal Belang. Zo mag ik mijn standpunten duidelijk maken en beslissingen nemen. Al ben ik mij ook bewust dat het soms erg moeilijk is.”

Cornel Boere, nummer 7 op de lijst van CDA De Bilt – Maartensdijk

“De kern Westbroek binnen De Bilt-Maartensdijk vertegenwoordigen is voor mij een eer en motivatie! Dat ik dit mag doen voor het CDA is een bewuste afweging. Ik ben actief in het dorp in verenigingen en kerk. Deze combinatie heeft mijn keuze voor het CDA bepaald. Een partij die de C niet voor niets vertegenwoordigt en de verenigingen een warm hart toedraagt in de gemeente en specifiek in ons dorp Westbroek. Wij hebben de aarde en daarmee ook ons dorp in bruikleen gekregen. Ik ben me daarvan bewust en wil me hiervoor inzetten. Wat zou het fijn zijn dat we dat mogen combineren in onze lokale politiek.”

Fred Omvlee, nummer 6 op de lijst van PvdA Waterland

“Ik ben via een vriendin actief geworden voor de lokale PvdA in mijn woonplaats. Vanuit mijn jeugd kreeg ik mee dat je je moet inzetten voor kerk, staat en samenleving. Dat was voor mijn opa’s de ARP, voor mijn ouders het CDA en voor mij nu PvdA: een eerlijke sociale partij, mede-opgericht door dominee Banning die de ARP ‘niet christelijk genoeg vond’. Ik hou van het gemeenschapsleven in onze gemeente: vol koren, kerken en sportverenigingen. Dat wil ik graag behouden. Eerlijke, vriendelijke en sociale politiek, zonder dat je er een C op plakt, daar hou ik van.”

Fokke Fennema, nummer 1 op de lijst van D66 Oldambt

“Mijn christelijk visioen is Het Koninkrijk, mijn politiek visioen een betere wereld waarin het voor alle mensen goed leven is. Dat is vanzelfsprekend niet precies hetzelfde, maar de motivatie met enthousiasme een andere, betere, wereld na te streven komt zeer overeen. Zo goed als de omgeving waarin je leeft de plaats is waar jouw inzet voor de komst van Gods Koninkrijk gevraagd wordt, zo is het ook de plaats waar jouw inzet nodig is om op weg daarnaartoe voor allen een menswaardige en toekomstgerichte samenleving gestalte te geven. Juist binnen D66 kan ik, als Doopsgezinde, die dubbele motivatie het beste vorm en inhoud geven.”

Maarten van Ooijen, nummer 1 op de lijst van ChristenUnie Utrecht

“Betrokkenheid en bewogenheid bij de stad. Bij al haar inwoners, maar het meest bij de inwoners die het meest in de verdrukking komen. Daarom ben ik vol overtuiging lid en kandidaat voor de ChristenUnie. Vanuit onze christelijke identiteit krijgen we diepe, onverwoestbare waarden mee, die we in de maatschappelijke zoektocht van elke dag mogen vertalen in praktische en concrete verbeteringen. De kleine lichtpuntjes? Een voedselbank die geen huur meer hoeft te betalen of een speeltuin die rookvrij wordt. Die successen zijn voor mij de zonnestralen van het raadswerk. Dan schitteren Utrechters waardig en waardevol. Precies zoals zij bedoeld zijn.”

Monique de Vos, nummer 6 op de lijst van VVD Alphen aan de Rijn

“Ik ben raadslid voor de VVD in Alphen aan den Rijn met zorg in portefeuille. Van huis uit ben ik katholiek. Als kind kreeg ik voor mijn eerste communie-voorbereiding een kinderbijbel. De les daaruit voor mij was dat je een goed mens moest zijn, zoals Jezus was, door o.a. te zorgen voor de zwakkeren. De wereld een beetje beter maken, dat is belangrijk. Dat kan in de gemeenteraad. De VVD wil mensen in hun kracht zetten. Kernwaarden zijn verantwoordelijkheid en sociale rechtvaardigheid. “Zacht voor wie niet kan, hard voor wie niet wil.” Wie niet kan laat je niet in de kou staan. Dat is voor mij geloof in de praktijk.”

Yvette van Veen, nummer 6 op de lijst van GroenLinks Barendrecht

“Laat ik maar gelijk bekennen: ik ben Christen en ik kandidaat voor de gemeenteraad in de gemeente Barendrecht voor GroenLinks. De idealen en standpunten van Groenlinks sluiten voor mij persoonlijk goed aan bij de  rode draad, die ik in de Bijbel aantref. Ik denk dan aan menselijke zorg, eerlijk delen, schone economie en één samenleving. Hun visie op duurzaamheid en een rechtvaardige wereld maken dat ik mij verkiesbaar heb gesteld. Vluchtelingen gaan mij bijvoorbeeld persoonlijk erg aan het hart. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het aandeel vrouwen op leidende posities in het bedrijfsleven en de politiek toeneemt. Het aandeel vrouwen op de kandidatenlijst bij GroenLinks is het grootst van alle partijen.”

Martijn Deuze Zohlandt, laatste keer nummer 7 op de lijst van de SP Alphen aan den Rijn

Handelingen hoofdstuk 4, vers 32 – 35 is mijn belangrijkste inspiratiebron om als christen te kiezen voor de Socialistische Partij. Het vroege christendom zoals beschreven in Handelingen spreekt van een maatschappij waar geen behoeftigen zijn, waar men oog heeft voor elkaar en waar geld een middel is dat voor allen beschikbaar is. Naar behoefte. Geen doel dus.
Maar ook: hij die zijn talent begraaft heeft weinig te verwachten. Hij die kiest voor eigen gewin evenmin. Het Tweede Testament staat vol met dit soort getuigenissen en ik kan er niet omheen: Jezus was een socialist. En ik dus ook. Geld, functie, positie, het zegt mij niets. Daarom SP.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
14 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief