Genesis

We zitten op de rand van het grote bed. Ik help de kinderen uit hun kleren. Langzaam laat Thijs zich in zijn pyjama hijsen. Hij kruipt op mijn plek, hand onder zijn hoofd en slaapt. Josephine, op haar beurt, treuzelt, rommelt tussen de spullen op het nachtkastje, bekijkt de boeken, spelt de titels. Een paar maanden in groep 3, geen woord is voor haar veilig.

‘Bij-bèl,’ leest ze, de klemtoon op ‘bel’. ‘Waarom niet bij-ból, mama?’ Ik overweeg een antwoord over hoe de ‘è’ een ‘éé’ of juist een ‘ò’ of ‘uh’ kan worden, maar laat het, zeg in plaats daarvan: ‘Dat is de bijbel, doe maar open, lees maar.’

Ze vindt de eerste bladzijde en leest langzaam, maar gelijk goed: ‘Genesis.’ De eerste woorden komen er vlot achteraan. ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde.’ Ik knik. ‘De aarde was nog’ – gefronst spelt ze de letters – ‘woest en’ – weer dat fronsje – ‘doods. En duisternis’ – ik help even – ‘lag op de oer- oer- …’

Ik leg mijn vinger op de eerste helft van het woord. ‘Vloed,’ zegt ze. ‘Oervloed.’ ‘Een soort zee,’ zeg ik. Ze is al verder. In één adem: ‘Maar de Geest van God zweefde over het water.’ Ze klinkt beslist. Ze leest! denk ik. En: Dit is nog maar het begin.

3 comments on “Genesis
 1. Avatar Anke schreef:

  Zo kun je kinderen, gewoon thuis, heel wat meegeven! Prachtig.

 2. Avatar Willy schreef:

  Mooi is dat wanneer een kind gaat lezen,er gaat voor hen een wereld open.Wat is het fijn dat jij je kind het zo mooi uitlegt.
  Genesis is bijzonder, heb bij Zin je blog ook gelezen.

 3. Avatar Leaidan schreef:

  Hey there, I believe your blog might be having browser coiatpibmlity issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 februari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief