Geschiedenis die bijblijft

Ooit kreeg ik de vraag welke nieuwsfeiten je leven veranderd hebben, een mooie, tikkeltje filosofische, vraag. Zo eentje waar ik graag even op kauw. Maar het antwoord was me eigenlijk direct duidelijk: de val van de Muur in 1989 en de vrijlating van Nelson Mandela in 1990. Ik ben er eentje uit begin jaren ’80 dus ik was echt nog jong bij beide gebeurtenissen. Toch staan ze me beiden nog helder voor de Geest. Niet alleen door de uitzinnige vreugde van mijn ouders; mijn vader danste letterlijk door de kamer, maar ook door de context van beiden. Als kind leer je heel zwart-wit te denken: de boef is slecht, de politie goed en wie kwaad doet wordt gestraft. Je leest het in boekjes en ziet het in tekenfilms. Het maakte dat deze twee gebeurtenissen een onuitwisbare indruk maakten.

Het Gezag

Een muur dwars door een stad, die familie en vrienden van elkaar scheidde, met gewapende bewakers. De val van de muur was de dag dat ik ontdekte dat het gezag niet altijd het beste met het volk voorheeft. Drie maanden later kwam een man na 27 (!) jaar gevangenschap op vrije voeten. Een ‘goede man’, een man van vreedzaam protest, die opstond tegen een regering van blanke onderdrukkers. Het schokte mij opnieuw: er waren nog steeds landen waar mensen met een andere huidskleur niet naast elkaar in de bus mochten zitten. Waar politie niet je beste vriend is. Deze gebeurtenissen leerden mij dat je Het Gezag niet altijd kan vertrouwen op hun goede wil en blauwe ogen. Het heeft mede bepaald hoe ik nu ben. Ik vind het moeilijk om autoriteiten te gehoorzamen als ik zelf geen nut zie in wat ik gevraagd word te doen.

Goed is goed

Het heeft ook invloed gehad op hoe ik naar God kijk. Ik wil inspraak in Gods plan in mijn leven, ik wil weten waarom ik dingen zou moeten.  God vertrouwen vind ik niet altijd makkelijk. Maar ik leer steeds meer om God los te zien van menselijke autoriteiten. Ik leer om God te zien als de autoriteit zoals autoriteit bedoeld is, vol respect, ruimte en gelijkwaardigheid. Dat bij God goed goed is.

Ubuntu

Vorige week zat ik bij de musical Amandla! Mandela. Een veel gescandeerde kreet daar was ‘Ubuntu’. Een kernwoord in de filosofie van Mandela.  Aartsbisschop Desmond Tutu legt prachtig uit wat het betekent: “Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.

Het klinkt als de manier waarop God naar mij, naar ons, kijkt en naar de manier waarop ik daarom naar anderen wil kijken. Ik wil ubuntu zijn, zodat situaties als de Muur en de Apartheid meer en meer geschiedenis worden.

One comment on “Geschiedenis die bijblijft
  1. Avatar Janneke Nijboer schreef:

    Er is een mooi verhaal over Ubuntu:
    Een onderzoeker vraagt een groep Afrikaanse kinderen om zo snel mogelijk naar een boom te lopen waaronder een zakje met snoepjes ligt. Wie het eerst aankomt, mag het snoepgoed hebben. De kinderen lopen langzaam naar de boom en houden elkaar goed in de gaten. Ze komen allemaal precies gelijk aan. De onderzoeker vraagt hen waarom ze niet hun best hebben gedaan er als eerste aan te komen. Het antwoord is: Hoe kan ik gelukkig zijn met een prijs, terwijl de anderen niets krijgen?

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
29 mei 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief