Gesneuvelde voornemens

Het jaar is tien dagen op weg en de eersten zullen al gesneuveld zijn: goede voornemens. Ik doe er niet meer aan mee.

Ik heb ze wel gehad hoor, natuurlijk! En ook bij mij sneuvelden ze geregeld voor het einde van de maand. Met roken ben ik nooit begonnen en sporten is gewoon niet mijn ding, maar minder snoepen heb ik me geregeld voorgenomen. Minder is alleen zo’n vaag begrip, want is een halve zak drop, ten opzichte van een hele, dan goed genoeg? Geen snoep meer in huis halen heeft mij een stuk beter geholpen dan het goede voornemen om eraf te blijven.

Mislukken

Het probleem met goede voornemens is dat men – of in ieder geval ik – het opgeeft als het even niet lukt. Misschien dat ik bij één zogenaamde misstap nog vergevingsgezind ben voor mezelf, maar na drie dagen de mist in, geef ik het meestal op of maak een compromis, wat vaak een slap aftreksel is van mijn oorspronkelijke voornemen. Daarnaast is het voornemen vaak een wat te hoge hindernis om te nemen en gedoemd om te mislukken als je niet een beetje genadig bent voor jezelf.
voornemens

Vieren

Ik heb besloten om niet meer te doen aan goede voornemens. Ik ga gewoon doen wat belangrijk voor me is en blij zijn met iedere keer dat het lukt. Elke dag dat het lukt om goed voor mezelf te zorgen en klaar te staan voor anderen is een prestatie en het vieren waard. En elke dag dat het mislukt wil ik genadig voor mezelf zijn, even balen en weer doorgaan. Morgen weer een dag, een nieuwe kans.

Genadig

Het is overigens niet mijn eigen geniale idee. Ik heb het goed gejat – beter dan slecht verzonnen – van Jezus. Hij was de man van tweede kansen, van genade. De Bijbel staat vol met verhalen van mensen die redelijk de mist in waren gegaan en Jezus gaf ze dan geen donderpreek, gaf ze niet op, zette ze niet aan de kant. Hij zei simpelweg: ‘Doe het niet meer.’ En gaf ze een duwtje in de goede richting. En als het toch weer mis zou gaan zou hij hetzelfde zeggen, en weer en weer, vol genade.
Zo wil ik mezelf behandelen en al mijn goede plannen: gewoon gaan dóen, blij zijn met elk succes en genadig over ieder falen. Dat klinkt bijna als een goed voornemen…

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
10 januari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief