Gesprek van de dag

Terwijl ik mijn fiets uit de stalling pak, loopt er een vrouw zoekend langs me: “Oh, hier staat ie”, wijzend naar de fiets naast me. We komen allebei net uit het gezondheidscentrum. “Och”, zegt ze, “ik ben toch zo opgelucht”. “Ik moest mijn bloeddruk laten meten. Door alle omstandigheden, dacht ik dat die wel heel hoog zou zijn, dus ik zag er zo tegenop!” En binnen 5 minuten hoor ik haar hele levensverhaal en alle omstandigheden waardoor de bloeddruk zou zijn gestegen.

Leed

Ze vertelt over haar zus die 4 weken geleden plotseling is overleden en al 38 jaar naast haar woonde, haar man die al 33 jaar weg is, haar zoon die weer bij haar is komen wonen nadat zijn vriendin met een andere man naar het buitenland was vertrokken, de kleinkinderen van haar zus waar zij nu op past, maar die toch al altijd bij haar over de vloer kwamen en dan komt haar eigen gezondheid nog aan de orde.

Leeglopen

Wat een verhaal, denk ik, als ik even later op de fiets zit. Maar waarom vertelde ze het eigenlijk aan mij? We hadden elkaar nog nooit gezien en ze loopt in 5 minuten leeg……  Mensen die niet van Social Media houden, hoor ik regelmatig zeggen: iedereen zet alles maar op Facebook. Ik weet niet of deze vrouw Facebook heeft, maar ze heeft het niet nodig, want ze kan haar verhaal ook kwijt aan een willekeurige voorbijganger.

Verhaal

Ik heb ook wel eens, bijna verwijtend, gehoord: “Jij zet ook alles maar op Facebook”. Meestal lach ik dan maar wat en zeg “Jazeker!”, maar ondertussen denk ik: ze moesten eens weten. Ik ben absoluut fan van Social Media, om meerdere redenen, maar zeker niet om mijn verhaal kwijt te kunnen. Dat doe ik in persoonlijke gesprekken, niet met een willekeurige voorbijganger, maar met goede vrienden of familie. Face tot face, zonder book. En soms met de ogen dicht en handen gevouwen.

Leg jij je hebben en houden op straat? Bij willekeurige voorbijgangers of ergens op het World Wide Web?

O, ja, voor ik het vergeet: De bloeddruk van mevrouw was heel goed: 140/85

2 comments on “Gesprek van de dag
  1. Avatar mar schreef:

    ik proef zoiets dat het negatief is als je dat wel (eens) doet, maar waarom zouden we niet iets uit ons leven mogen delen als we daar eens behoefte aan hebben??

  2. Avatar Marijke schreef:

    Beste Marleen. Wat versta jij onder je hebben houden op straat leggen. Deze onbekende vrouw was opgelucht ze kon even stoom afblazen. Zelf denk ik aan de Samaritaanse vrouw. Die was opgelucht haar verhaal aan die vreemde man kwijt te kunnen. En wat nog vreemder was Hij bleek haar te kennen. Jij hebt haar geholpen, was klankbord. Eerlijk gezegd ik kan de keren niet meer tellen dat ik zomaar met iemand mocht delen. Na zo’n voorval kan je toch niet anders dan alleen maar blij zijn.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
1 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief