Gevulde Gans voor Sint Michael

Op 29 september herdenkt men in de kerkelijke kalender de aartsengel Michael en de andere aartsengelen. Dit is zo gekomen omdat er op 30 september in de 5e eeuw in Rome een kerk aan Michael werd gewijd. Zoals met zovele feesten, viert men dit al aan de vooravond, 29 september dus.

Wat is Michaelmas?

In de Angelsaxische landen wordt dit feest nog volop gevierd en noemen ze het Michaelmas (spreek uit: Mikkelmas). Daar zijn in het feest ook nog voorchristelijke gebruikten terug te vinden die rondom de zonnewende (een week eerder) plaatsvonden. Traditioneel eten hoort daar ook bij. Zo worden Bannocks gebakken (klik hier voor het recept van Bannock) en gevulde gans gegeten. Wanneer je – aldus het bijgeloof op Michaelmas – gans eet, zou je bovendien een jaar lang al je schulden kunnen betalen. Dat moeten we dus zeker eens proberen!

Geen hele gevulde gans, maar een stukje

Tenzij je een uitzonderlijk groot gezin hebt, is een hele gevulde gans braden nogal een opgave. Gelukkig kun je ook gevulde ganzenborst gebruiken. Indien je daar niet aan kunt komen, kun je eendenborst gebruiken. Niet traditioneel, maar het smaakt bijna hetzelfde. De vulling bestaat uit de vruchten van het seizoen: appel en noten. Een heerlijke combinatie!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

• 2 ganzenborsten of flinke eendenborsten
  • 1 (zure) appel
  • 1 kleine ui
  • 4 – 5 walnoten
  • 1 flinke el. broodkruim/paneermeel
  • 1 eidooier
  • 1 tl. suiker
  • Peper en zout

Aan de slag!

Verwijder eventuele pennen van de veren met een pincet uit het vel van de gans of eend. Leg de borsten met de velzijde boven op een plank en snijd het vetrandje in een ruitpatroon. Snijd ze vervolgens vanaf de dunne zijde horizontaal diep in met een lang vleesmes. Je moet een soort ‘zakje’ maken.

Rasp de appel en de ui en hak de walnoten fijn. Meng door elkaar met het broodkruim/paneermeel, eidooier en suiker. Verdeel de vulling over de ganzen- of eendenborsten. Wanneer de vulling niet goed blijft zitten, kun je de stukken vlees nog met slagerstouw opbinden.

Zet de oven aan op 80 graden.

Bak de ganzen- of eendenborsten 3 minuten op hoog vuur op de velzijde in een koekenpan en keer dan nog 1 minuut om. Je zult zien dat het vet onmiddellijk gaat smelten, dus je hoeft geen extra boter te gebruiken.

Haal de stukken vlees van het vuur en leg ze in een schaal die je vervolgens nog 40 à 50 minuten in de oven laat doorgaren. Als je overigens een stalen koekenpan hebt met een stalen handvat, kun je ook de pan in de oven zetten. Je krijgt een heerlijk zacht stukje vlees. Snijd het vlees, zodra het gaar is, in mooie, dikke plakken.

Lekker met gebakken aardappeltjes (in het vet) en appelmoes.

foto: Vanessa van Koppen