MENUMENU

Gewoon ergens beginnen

Voel jij je ook zo machteloos als je weer een bericht hoort over vluchtelingen? Niemand heeft de oplossing. Maar misschien is de oplossing wel om maar gewoon te beginnen.

Joost en ik keken laatst oude tv-programma’s terug. Oma Fladder, De familie Robinson, The A-team. Zo kwam ik uit bij De Uitdaging. Angela Groothuizen zorgde er dan voor dat een schijnbaar onoplosbaar probleem werd opgelost. Een school werd opgeknapt, de kindertelefoon in stand gehouden of er werd een rolstoelsurvivalbaan aangelegd. En dat alles met een haar kenmerkend enthousiasme en optimisme. Ik zie haar nog “DANK U WEL!!!” roepen in de telefoon of rondspringen in de vrachtwagen van een meubelgigant. Maar Angela is echt al jaren geleden en Eva Jinek heeft haar plaats ingenomen op mijn tv-menu. Vaak alleen de eerste minuten van haar talkshow trouwens, want daarna val ik steevast in slaap. Voor het geval je dit leest Eva, dat ligt niet aan jou maar aan het feit dat ik probeer een gezin te runnen en dat kost me regelmatig mijn nachtrust.

Niemand heeft de oplossing

“We hebben het er hier iedere dag wel over aan tafel..” hoor ik Eva zeggen, “…maar niemand heeft de oplossing”. Beelden van bootvluchtelingen trekken aan me voorbij. Men vindt het aan tafel bij Eva standaard “heel erg” en “inhumaan”. Dat vind ik ook. En ook ik voel me machteloos. Wanneer ik het er over heb met een vriendin vraagt ze me naar mijn oplossingen. Die heb ik niet. Dus Eva heeft gelijk. Geen oplossing, probleem niet te overzien, dus over naar de orde van de dag. Toch blijft het hangen. De beelden, de mensen, de kinderen. Moeders die net als ik ook niet slapen, maar dan in een rubberbootje op zee of in het meest gunstige geval ergens op een parkeerplaats in Griekenland.

Gewoon ergens beginnen

Een vriend van me pakte laatst zijn biezen en vertrok naar Griekenland. Niet dat hij wist wat ie moest doen of hoe dit enorme probleem op te lossen maar hij ging. Dankzij hem en vele anderen voor en na hem, krijgen aangespoelde vluchtelingen water en soms wat te eten. Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen blogt zich suf op facebook en geeft daarmee ‘het probleem’ een gezicht. Vertelt hun verhalen. Vraagt om hulp, steun, inzet, geld. En verpesten daarmee mijn vakantie. Fors. Maar Goddank! Want dat wist Angela toen al; als je een niet te overzien probleem hebt, moet je gewoon ergens beginnen.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
5 september 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars