Gewoon ergens beginnen

Voel jij je ook zo machteloos als je weer een bericht hoort over vluchtelingen? Niemand heeft de oplossing. Maar misschien is de oplossing wel om maar gewoon te beginnen.

Joost en ik keken laatst oude tv-programma’s terug. Oma Fladder, De familie Robinson, The A-team. Zo kwam ik uit bij De Uitdaging. Angela Groothuizen zorgde er dan voor dat een schijnbaar onoplosbaar probleem werd opgelost. Een school werd opgeknapt, de kindertelefoon in stand gehouden of er werd een rolstoelsurvivalbaan aangelegd. En dat alles met een haar kenmerkend enthousiasme en optimisme. Ik zie haar nog “DANK U WEL!!!” roepen in de telefoon of rondspringen in de vrachtwagen van een meubelgigant. Maar Angela is echt al jaren geleden en Eva Jinek heeft haar plaats ingenomen op mijn tv-menu. Vaak alleen de eerste minuten van haar talkshow trouwens, want daarna val ik steevast in slaap. Voor het geval je dit leest Eva, dat ligt niet aan jou maar aan het feit dat ik probeer een gezin te runnen en dat kost me regelmatig mijn nachtrust.

Niemand heeft de oplossing

“We hebben het er hier iedere dag wel over aan tafel..” hoor ik Eva zeggen, “…maar niemand heeft de oplossing”. Beelden van bootvluchtelingen trekken aan me voorbij. Men vindt het aan tafel bij Eva standaard “heel erg” en “inhumaan”. Dat vind ik ook. En ook ik voel me machteloos. Wanneer ik het er over heb met een vriendin vraagt ze me naar mijn oplossingen. Die heb ik niet. Dus Eva heeft gelijk. Geen oplossing, probleem niet te overzien, dus over naar de orde van de dag. Toch blijft het hangen. De beelden, de mensen, de kinderen. Moeders die net als ik ook niet slapen, maar dan in een rubberbootje op zee of in het meest gunstige geval ergens op een parkeerplaats in Griekenland.

Gewoon ergens beginnen

Een vriend van me pakte laatst zijn biezen en vertrok naar Griekenland. Niet dat hij wist wat ie moest doen of hoe dit enorme probleem op te lossen maar hij ging. Dankzij hem en vele anderen voor en na hem, krijgen aangespoelde vluchtelingen water en soms wat te eten. Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen blogt zich suf op facebook en geeft daarmee ‘het probleem’ een gezicht. Vertelt hun verhalen. Vraagt om hulp, steun, inzet, geld. En verpesten daarmee mijn vakantie. Fors. Maar Goddank! Want dat wist Angela toen al; als je een niet te overzien probleem hebt, moet je gewoon ergens beginnen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief