Gezellig aan tafel met lastige eters

Soms hebben kinderen een beetje aanmoediging nodig om hun bord leeg te eten. Vooral groente kan nog wel eens lastig zijn. Boontjes, broccoli of spruitjes… bah! Wat kun je doen om een gezamenlijke maaltijd toch gezellig en goed te houden?

Zeven spruitjes

Als kind moest ik op zijn minst evenveel boontjes of spruitjes eten als mijn leeftijd. Zeven jaar betekent zeven spruitjes. Dat is te overzien. Toch slagen kinderen er dan nog in om die zeven spruitjes eindeloos over hun bord heen en weer te schuiven. Na een tijdje is de groente koud en het geduld van de ouders op.

Belonen of straffen?

Wat kun je doen met lastige eters? Voor straf met bord en al naar de gang sturen wekt alleen maar tranen en trauma’s op. Dat wil echt niemand. Belonen is veel leuker.  Een snoepje of een extra toetje lijkt me geen goed idee. Maar wat dat wel?

Een verrassing onder je bord

Onder de borden plak je vooraf een memoblaadje met een leuke spreuk, vraag of opdracht. Je schept bij iedereen het eten op het bord en dan zeg je: “Als je je bordje leeg hebt, zit er een verrassing onder je bord”.  Je zult merken dat de nieuwsgierigheid naar wat er onder het bord zit, de vieze spruiten zoet maakt. Vooral wanneer het eerste gezinslid z’n bord leeg heeft gegeten en omdraait, dan wordt de rest van het gezin ook nieuwsgierig. In no time zijn alle borden leeg…

Mogelijke teksten om onder de borden te plakken:

 • jij mag vandaag de toetjes uitdelen
 • vertel eens een leuke mop
 • voor wie zou willen bidden?
 • wat het leukste is dat je vandaag gedaan hebt?
 • wat eet jij het allerliefste?
 • wie is jouw held en waarom?
 • als je 1 miljoen euro zou winnen, wat zou je dan doen?
 • waar ben jij goed in?

Quality time

Een beloning hoeft niet groot, duur of iets met snoep te zijn. De teksten onder de borden nodigen uit om tijd voor elkaar te nemen en naar elkaar te luisteren. Vijf of tien minuutjes zijn al genoeg. Kinderen voelen zich gezien en gehoord. Ook volwassen tafelgenoten groeien van de gesprekken die dit oplevert. Dat is kostbaar en waardevol, een prachtige beloning voor een leeg bord.

 

 

 

One comment on “Gezellig aan tafel met lastige eters
 1. Avatar Janna Jellema schreef:

  Leuke tip Ruth, van die briefjes onder het bord. Ga het morgen uitproberen met onze kleinkinderen. Je hoort nog van ons.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 september 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief