Gezocht: een kerk die bij me past

Na vijf jaar heb ik onlangs afscheid genomen van mijn kerk. Hoewel het een fijne plek was, brak de afstand me op. Op zondagochtend in de auto stappen om x-aantal kilometer te rijden… het ging me steeds meer tegenstaan. Het voelde onnatuurlijk, want is de kerk niet vooral iets van een lokale gemeenschap? En dus ga ik opnieuw op zoek. Maar wat zoek ik eigenlijk?

Wie heeft het niet: het ideale plaatje van een kerk. Een kerk hoe jij graag wilt dat ‘ie is. Voor de een betekent dat: een warme gemeenschap van mensen waar je je thuis en geborgen voelt. Voor de ander telt vooral het ‘geestelijk voedsel’. Waar krijg je uitdagende preken te horen? Weer een ander wil vooral deel uitmaken van een sociaal actieve kerk die met z’n voeten in de klei staat. Vaak is het een combinatie waar we naar op zoek zijn.

kerkzoekerij

Speld in de hooiberg?

Al die wensen maken het er niet makkelijker op om een passend plekje te vinden. Het is bijna als zoeken naar een speld in de hooiberg. Natuurlijk weten we wel dat ‘die ideale kerk’ helemaal niet bestaat. En wat bedoel je eigenlijk wanneer je het hebt over ‘de kerk’? Is dat een plek, zijn dat de mensen, of is het vooral een werkwoord: ‘kerken’, iets dat je samen doet?

Is de kerk er voor mij of ben ik er voor de kerk?

De naam van dit platform draagt de naam: mijnkerk. Een plek waar ik me thuisvoel. Als ik eerlijk ben, daar zit een flink portie individualisme in…. Of is het oké dat ik zoek ga naar een kerk voor mij? Eentje die past bij mijn persoon, mijn situatie en mijn wensen? En wat als ik het omdraai: ben ik er voor de kerk? Is de kerk op zoek naar mij?

Zo ziet mijn ideale kerk eruit

Ik vind het best pittige vragen. Confronterend ook. Waarschijnlijk ligt de waarheid – zoals zo vaak- in het midden. Maar stel je voor dat ik mijn ideale kerk zou mogen samenstellen. Hoe zou die er dan uitzien?
Het zou in elk geval een swingende kerk zijn
Maar ook een kerk waar stilte en rust te vinden is
En eentje die maatschappelijk relevant is
En last but not least: eentje waar mijn kinderen ook graag naar toe gaan

Weet iemand waar ik deze kerk kan vinden :)?

Maar… misschien vind ik mijn plekje wel tijdens de kerkproeverij ? Die vindt in september voor de tweede keer plaats in veel kerken. Het idee komt overgewaaid uit de UK en is van Michael Harvey die startte met de beweging ‘Back to church’.

Hoe ziet jouw ideale kerk eruit?

Ander blog over je plek in de kerk: Als je niet samen met je partner in de kerkbank zit