God blijft geloven dat je het kunt

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik jaren geleden op mijn werk ´buiten mijn boekje’ ben gegaan. Mijn manager vond het nodig om het te melden en ik kon bij de directeur langs komen. Ik voelde me ellendig, maar gaf met opgeheven hoofd toe dat ik fout was geweest. Aan het eind van het gesprek vroeg ik of alles nu vergeven en vergeten was. Dat was zo.

In de Bijbel komen we heel wat mensen tegen die ook ´buiten hun boekje´ gaan. Neem nu David. Een koning. Hij heeft meer dan hij nodig heeft, maar toch wil hij nog meer. Hij ziet een aantrekkelijke vrouw en geeft opdracht om haar man te laten sneuvelen in de oorlog. God ziet het, en straft David. Die heeft spijt, maar gaat even later toch weer de verkeerde kant op. God blijft het met hem proberen, maar het valt niet mee. Toch wordt David een ´koning naar Gods hart´ genoemd. God laat hem niet los en blijf in hem geloven (2 Samuel 11 en 12). Fouten maken is menselijk, dat weet God ook.

Vakantie 

Genieten is trouwens ook menselijk. ´s Zomers op vakantie geniet ik van de vrijheid, het lekkere eten, de natuur en het reizen. Een mens kan geluk ervaren en dat geluk delen met anderen. Vakantie komt voor mijn gevoel in de buurt van hoe God de wereld bedoeld heeft. Leven in vrede, meer dan genoeg hebben en niets moeten.

Geweten

Ellende en geluk wisselen elkaar altijd af. Als het fout gaat, heb ik veel aan mijn geweten. Soms heb ik ook een ander nodig om me te wijzen op mijn fouten, zoals die manager. David trouwens ook: die kreeg een profeet op bezoek, iemand die spreekt namens God. De profeet vertelde hem dat hij fout was geweest (2 Samuel 12:1-9). En toen Adam een verkeerde keuze maakte en zich kapot zat te schamen achter een struik, roep God zelf: ´Adam, waar ben je?´(Genesis 3:9).

Wonderlijk

Mijn eigen ervaringen en de verhalen uit de Bijbel laten mij zien dat God mij de moeite waard blijft vinden. Als ik gelukkig ben én als ik in de ellende zit. Ik geloof dat hij mij opzoekt (of laat opzoeken) en mij aanspreekt. Ik vind het wonderlijk dat God gelooft en blijft geloven dat ik het kan: leven, keuzes maken, fouten toegeven en genieten.

Gewoon mens zijn

In Psalm 8 staat de God ons bijna een god heeft gemaakt en ons de wereld waarin we leven heeft toevertrouwd. Bijna. Gelukkig maar. Nu kunnen we gewoon mens zijn. (RM)

Bron: Stukjes & Beetjes, onder redactie van Marloes Meijer
De Bijbel is voor steeds meer mensen een gesloten boek. Evenals het christelijk geloof trouwens. Maar als je nieuwsgierig bent naar het christelijk geloof, waar begin je dan? Net als judo, gamen of yoga heeft geloven een eigen taal en spelregels, die je niet gelijk begrijpt. Dit boek vertelt bij stukjes en beetjes iets over geloven en geeft uitleg. Over hoe je over God zou kunnen denken en Hem kunt ervaren, maar ook over bijvoorbeeld de christelijke feestdagen.

One comment on “God blijft geloven dat je het kunt
  1. Avatar Guusje schreef:

    Gelukkig weet God dat we in ons menszijn fouten maken en gelukkig weten wij dat God vergeeft .. vind het een mooi leesbaar voorbeeld ..

    Dank jullie wel …

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 februari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief