MENUMENU

God is als een zaklamp

Het leven kan soms donker zijn, omdat je bang bent, teleurgesteld, verdrietig of onzeker. Ieder mens heeft een lichtje nodig, een zaklamp, zingt Jessie J. Wie is voor jou een licht in je leven?

Veel mensen krijgen vroeg of laat eens met de vraag te maken: hoe blijf je doorgaan als het leven moeilijk is? Als de wereld zo donker lijkt? Jessie J zingt in het nummer ‘flashlight’ hierover en komt met een fantastisch antwoord: in donkere dagen is het licht van God nodig. Wanneer het donker is en je vast zit, komt God naar voren als degene die je uit de nacht haalt. Want in het donker is Hij je zaklamp (flashlight). Ik vind het een mooie moderne versie op die oude regel uit Psalm 119 (‘Uw woord is een lamp voor mijn voet, en een licht op mijn pad’).

Licht in het donker

Jessie J zingt aan het begin hoe het leven soms moeilijk kan zijn. De angst die er kan zijn voor wat komt, om alleen te zijn, om niet te weten wat morgen brengt. Maar midden in die angst weet ze ook: als de weg lang is, kan ik het beste naar boven kijken

Wanneer morgen komt
Zal ik alleen zijn
Ik voel angst voor
De dingen die ik niet weet
Wanneer morgen komt
Morgen komt

En ook al is de weg lang
Ik kijk omhoog naar de lucht
En in het donker heb ik gevonden, ik stop
En ik zing mee, ik zing mee, dan zing ik mee

En met dat besef klinkt het prachtige refrein over het vinden van het licht en toekomst zien als het leven moeilijk en donker is:

Ik heb alles wat ik nodig heb, wanneer ik U en mij heb
Ik kijk om heen en zie het zoete leven
Ik zit vast in het donker, maar U bent mijn zaklamp
U haalt me, U haalt me door de nacht
Ik kan mijn hart niet stoppen wanneer U in mijn ogen schijnt
Ik kan niet liegen, het is een zoet leven
Ik zit vast in het donker, maar U bent mijn zaklamp
U haalt, U haalt me door de nacht
Want U ben mijn zaklamp

Licht dat blijft

Met die zaklamp in handen, is er kracht en moed om door te gaan. Vaak blijft het nog wel donker, maar er is in ieder geval Iemand die de weg verlicht:

Ik zie de schaduwen ver beneden de top van de berg
Ik ben niet bang wanneer de regen niet ophoudt
Want U verlicht de weg
U verlicht de weg, U verlicht de weg

God heeft nooit beloofd dat het leven altijd makkelijk zal zijn of dat je het nooit moeilijk zult hebben. Hij heeft wel beloofd dat Hij je niet alleen laat. Of zoals Jezus zei:

‘Ik zal nog maar kort bij jullie zijn. Ga daarom nu in mij geloven, want ik ben het ware licht. Dan zal het donker jullie straks niet in zijn macht krijgen. Want iemand die in het donker leeft, ziet niet waar hij heen loopt. Geloof in mij, dan zullen jullie voor altijd bij het licht horen.’

(Joh. 12:35-37 uit de Bijbel in gewone taal)

foto: Derek Key
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
19 januari 2016
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars