God of Sinterklaas?

Veel mensen vieren dit weekend Sinterklaas. Er zijn gedichten geschreven, surprises gemaakt, meters plakband vastgeplakt en de pepernoten zijn ingeslagen. Een opmerking die één van de bewoners in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking laatst onbedoeld maakte, bleef me bij. God of Sinterklaas?

Terwijl ik door één van onze woningen loop om bij Frits op bezoek te gaan hoor ik achter mijn rug iemand roepen: ‘Zeg dominee, als je zo met Frits gaat bidden kun je dan vragen of hij ook voor mij wil bidden, voor een nieuwe skelter?’ Ik draai me om en zie één van de andere bewoners achter me staan. Stiekem moet ik een beetje lachen maar hij is bloedserieus. Ik zeg dat ik Frits zal vragen of hij ook voor hem en zijn skelter wil bidden. Tot mijn grote verbazing ben ik schijnbaar de enige die dit een bijzondere vraag vindt, want Frits bidt zoals altijd voor zijn familie, voor het koningshuis en zonder problemen bidt hij ook voor de skelter van zijn huisgenoot.

Bidden voor een skelter

Nog geen twee weken later wordt er op mijn raam geklopt. Als ik naar buiten kijk zie ik een glimmende skelter samen met zijn trotse eigenaar. Door het raam hoor ik:  ‘Het gebed is verhoord’. Ik loop naar buiten en bewonder zijn skelter. Ook vraag ik nog even: ‘Wat als je nou geen skelter gekregen had?’ Terwijl hij alweer weg rijdt om op meerdere plekken zijn skelter te laten zien hoor ik nog: ‘O, dan had God zijn geld op.’

De vergelijking tussen God en Sinterklaas lijkt in bovenstaand voorbeeld wel heel eenvoudig gemaakt. Als je iets graag wilt hebben stuur je Sinterklaas een verlanglijstje of je stuurt God een gebed. Toch is deze vergelijking voor veel van de mensen waarmee ik werk zo gek nog niet. De meeste mensen weten wel dat Sinterklaas niet echt bestaat maar als hij weer in het land is dan gaan ze er helemaal in op en geloven met heel hun hart in de Goedheiligman. Dat helemaal kunnen opgaan in, zie ik ook in de zondagse kerkdiensten. Er zijn veel mensen die helemaal kunnen opgaan in het Bijbelverhaal, in het gebed of in het licht van de Paaskaars. Vaak denk ik dan, konden wij ook maar zo geloven.

Meer dan cadeaus

Toch is er ook een groot verschil. Ik weet zeker dat er veel meer moeilijkheden waren gekomen als Sinterklaas zijn geld op had. Sinterklaas is er namelijk om cadeautjes te brengen en die is niet bankroet. God daarentegen is veel meer dan dat. Misschien krijg je niet altijd een skelter maar ook als God zijn geld op heeft, dan is hij er nog steeds en niet alleen in december!

Fotografie: Toon Van de Putte