MENUMENU

GOED NIEUWS – Kinderboeken doen het goed!

‘In een tijd van tablets en vlogs doen kinderboeken het goed’ zo las ik op nos.nl. Dat vond ik verrassend maar erg mooi nieuws. Want lezen is zo belangrijk voor kinderen. Natuurlijk past dit goede nieuws bij de kinderboekenweek die gisteren van start ging.

Het schijnt dat ouders vrijwel niet bezuinigen op kinderboeken. Het zal vast niet voor alle ouders gelden, maar bij ons klopt dat in ieder geval wel. Minstens drie keer per jaar geef ik onze kinderen een boek: met Sinterklaas en bij ieder rapport. Heerlijk om voor ze uit te zoeken en super als het boek geslaagd blijkt.

Goed voor ontwikkeling en contact

Natuurlijk is lezen goed voor de ontwikkeling van kinderen: lezen, woordenschat, begrip, kennis en vast nog meer. Maar voor mij weegt zwaarder dat het goed is voor het contact tussen mij en onze kinderen. Bij het voorlezen geef ik ze echt aandacht en zij mij ook! Vaak zitten mijn dochters gezellig dicht tegen me aan. Trouwens, samen naar de bibliotheek gaan en boeken uitzoeken is ook wat waard!

Super goed nieuws dus wat mij betreft, dat kinderboeken het goed doen. 🙂

Young Adults-boeken

Nu nog de jongeren aan het lezen krijgen. Ik begreep dat tieners heel weinig lezen zodra ze naar de middelbare school gaan. En de literaire boeken die ze op die leeftijd vaak voor school moeten lezen, zijn meestal niet op hen gericht maar op volwassenen. Het zou toch veel passender zijn als er Young Adults-boeken gelezen mogen worden voor school! Overigens zijn die boeken niet alleen voor jongeren boeiend. Ik heb vandaag nog zo’n boek geleend voor mezelf (Een weeffout in onze sterren – John Green).

Blijf voorlezen

Een opmerking in het bewuste ‘goede nieuws bericht’ van kinderboekenrecensent Bas Maliepaard ga ik ter harte nemen, en misschien doe je met me mee: ‘Niet te snel stoppen met voorlezen, veel jongeren vinden het stiekem nog heerlijk.’  Dus al gaat onze oudste dochter nu naar de brugklas…

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
4 oktober 2017

[views]
Kaarsjes:
 •  

  nelleke

  is toch nog een goed jaar geweest steeds alles goed bid dat volgend jaar ook goed komt
 •  

  T

  Dat T. weer volwaardigmlid mag zijn v. D.B. Hulp en Licht, Leiding voor T. Bescherming van een groot schild van Licht om T heen. Dat T niet te gronde gaat aan de eigen fouten.
 •  

  Harold

  Ik bid God dat Harold rust en vrede in zijn hoofd mag krijgen
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars