Vijf tips die je helpen om te kiezen voor een goed doel dat bij je past

Zie je door de bomen het bos niet meer in ‘goede-doelen-land’? Dan ben je niet de enige. Er zijn heel wat goede doelen die aan je mouw trekken of in je vijver vissen. Soms werkt dat op je irritatie en soms raakt het je juist. Want wij hebben het zo goed en er is zoveel nood. Maar hoe kies je eigenlijk aan welke doelen je geeft? Wij zetten een paar tips voor je op een rij:

1. Geven aan dat wat je raakt – We hebben allemaal wel thema’s die ons raken. Voor de een is dat het milieu, voor de ander armoede, en voor weer een ander gezondheid. Het is een beetje een open deur, maar als je kiest voor een of meerdere doelen die passen bij wat jij belangrijk vindt, dan ben je meer betrokken. Zo kun je selectief op zoek gaan naar goede doelen die bij je passen en wordt het makkelijker om een keuze te maken.
  2. Geven aan dat wat het meeste effect heeft – Je kunt ook op een pragmatische manier kiezen voor een goed doel, door te kijken welke doelen het meest effectief zijn. M.a.w. welk doel krijgt met jouw ‘euro’ het meest voor elkaar? De Australische filosoof Peter Singer (auteur van o.a. ‘Effectief altruïsme’) is hier groot voorstander van en zegt hierover: ‘Je kunt je blinde buurman een blindengeleidehond geven of tussen de 800 en 2.000 mensen genezen van blindheid. De keus lijkt me niet zo moeilijk.’ Om te bepalen of een goed doel effectief is, zul je wel wat huiswerk moeten doen, door je te verdiepen in de jaarverslagen die goede doelen verplicht zijn openbaar te maken.
  3. Geven aan dat wat het dichtste bij is – Voor sommige mensen is het belangrijk dat het goede doel dichtbij is, bijvoorbeeld een buurthuis of voedselbank in je eigen woonplaats. Maar het kan ook een zendeling of ontwikkelingswerker zijn die je kent uit je familie of kerk. Doordat het doel letterlijk of figuurlijk dichtbij is, kun je je meer betrokken voelen en heb je vaak een groter vertrouwen dat je geld goed besteed wordt.
  4. Geven aan dat wat toevallig op je pad komt – Misschien ben je helemaal niet bewust bezig met goede doelen kiezen. Je geeft dan bijvoorbeeld aan de collectanten die aan je deur komen, of je doneert als er een grote internationale ramp is. Dat is niet verkeerd, al ben je dan waarschijnlijk wel wat minder betrokken bij de goede doelen waar je aan geeft.
  5. Geven aan dat waar je vertrouwd mee bent – In de drukte van het leven, kan het voor sommige mensen ook fijn zijn om niet ook nog eens te moeten kiezen uit al die verschillende goede doelen die er zijn. Zij verbinden zich liever aan een goed doel dat ze misschien van jongs af aan al kennen. Dat kan een organisatie zijn waar je ouders ook al aan gaven.

Kiezen voor een of meer goede doelen waar je aan wilt geven is een heel persoonlijke afweging. Er is geen goed of fout. Maar bewust kiezen voor een of meer goede doelen kan je paradoxaal genoeg verrijken. Want doordat je niet alleen bedrag x of y geeft, maar ook een stukje van je hart, krijg je een hoop voldoening terug. En dat is onbetaalbaar.

Op welke manier kies jij een goed doel en waarom?