Goede doelen: laat je je nog raken?

Hoe ouder ik word, en hoe meer geld ik nodig heb voor kinderen, voor vakanties, voor hobby’s: nou ja, om kort te gaan voor mezelf; hoe minder geld ik uitgeef aan goede doelen. In mijn studententijd kon het op dat vlak niet op: kwam ik iemand op straat tegen van het Rode Kruis? Ik werd lid. Iemand van het Leger des Heils in de kroeg? Ik gaf mijn kleingeld. Een dansende beer in een reclamespot op televisie? Ik sms’te gelijk het nummer dat in beeld verscheen.

Zo gingen er bij mij per maand voor tientallen euro’s aan goede doelen uit. Daar voelde ik me goed bij. Maar naarmate ik meer en meer voor mezelf kreeg (vrouw, kinderen, huis, tuin, etc.) ging de hulpbehoevende ander meer en meer naar de achtergrond. Ik kon dat altijd prima naar mezelf verantwoorden: “ik heb nu zelf het geld hard nodig”, “ik doe het al lang genoeg”, “iemand anders kan ook weleens wat geven”, “over een halfjaar mag je me weer bellen”. Niet echt houdbare argumenten, maar zie die hardheid in jezelf maar eens om te keren.

Goed gevoel

Een goed gevoel over jezelf is tegenwoordig te koop. Ik irriteerde me altijd mateloos als bij het Glazen Huis van 3FM’s Serious Request een lokaal bedrijf langskwam met een dikke cheque, waarbij dan wel nadrukkelijk de eigen naam genoemd moest worden. Leer eens fatsoen, dacht ik dan, je eigenwaarde is niet afkoopbaar. Moet je aan een goed doel geld geven? Niks moet, en aan iéder goed doel geven hou je niet vol. Dat is onverstandig. Je hebt ook geld gekregen om jezelf en je directe omgeving goed te onderhouden én om van te genieten.

Calvinistisch schuldgevoel

De vraag is volgens mij bij goede doelen: waardoor laat je je raken? Hoe bizar het ook klinkt: dierenmishandeling raakt mij dieper dan een natuurramp of een oorlog. Dan gaat het me om het welzijn van die dieren, niet om een eigen schuldgevoel. Dat hou ik nu als maatstaf aan, al blijft het moeilijk om nee te verkopen als er weer een collectant op de stoep staat. Is dat mijn calvinistische schuldgevoel?

Welke goede doelen vind jij belangrijk? En wat kun je vertellen over jouw geefgedrag?

Lees ook

One comment on “Goede doelen: laat je je nog raken?
 1. Avatar Marijke schreef:

  Beste Sjoerd. Twee jaar geleden vond ik een Jeugd Bijbel. In de winkel het Goede Doel. Waarom heet die winkel zo. De opbrengst van de verkochte spullen gaan naar een goed doel.Inmiddels is het 152 jaar geleden dat uit deze Bijbel het Woord gelezen werd. Het raakt mij nog steeds. En dat ik de Bijbel vond en kocht om hem te behouden. Vind het nog steeds bijzonder. Gezegende Kerstdagen gewenst.
  Marijke.

  Jeugdbijbel. ”Jachin” (betekenis, ”Grondvester”) Spijkenisse, 26 december 1956.
  Aangeboden door het bestuur van de vereniging “Jachin” te Spijkenisse bij de herdenking van het 90-jarig bestaan van de Zondagschool- vereniging.
  De Bijbel vertelt…. Voor kinderen en jonge mensen door Ds. A. P. Plomp
  Met ruim 150 illustraties. verkoop – verboden
  Het is de aankomende 26 december 2016, 150 jaar geleden dat de ”Jachin” opgericht is. En het is dan 60 jaar geleden dat de Bijbel aangeboden werd door het bestuur.
  Het is wel bijzonder als je zo’n Bijbel ontdekt op een plank in de winkel ”Het Goede Doel” in de Lisstraat. Voor één euro 50. 150 eurocenten. Een boek vol verhalen, platen foto’s een BRON van LICHT ons gegeven vanuit zijn WOORD.
  Psalm 90 vers 17. Laat uw genade zien, Heer onze God. Bevestig het werk van onze handen, bevestig dat.
  150 jaar geleden dat bracht mij naar Psalm 150.

  Halleluja!
  Loof God in zijn heilige woning.
  loof hem in zijn machtig gewelf,
  loof hem om zijn krachtige daden,
  loof hem om zijn oneindige grootheid.
  Loof hem met hoorngeschal,
  loof hem met harp en lier,
  loof hem met dans en tamboerijn,
  loof hem met snaren en fluit.
  Loof hem met klinkende bekkens,
  loof hem met slaande cimbalen.
  Alles wat adem heeft, loof de HEER.
  Halleluja!

  Marijke Bezemer van Doorne.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
28 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief