Goede Tijden, Slechte Tijden

Het is al op TV sinds 1990 en ik had er nog nooit een aflevering van gezien, maar sinds afgelopen voorjaar wil onze bijna-tienerdochter er naar kijken en moeten we ineens de klok van 20:00 uur in de gaten houden om een andere reden dan het NOS Journaal: Máááám, GTST!

En of ik het nou wil of niet, ineens kijk ik ook mee en zie ik intriges van families die al jaren op de buis te volgen zijn, maar waar ik nog nooit kennis mee had gemaakt. Dochterlief was ook erg onder de indruk van de ‘cliffhanger’ vlak voor de zomervakantie en kon niet wachten tot het nieuwe seizoen van Goede Tijden, Slechte Tijden weer begon. En tot mijn eigen verbazing, hoor ik mezelf regelmatig het overbekende beginlied van de soap fluiten.

Oude soaps

Ik ben helemaal niet zo’n televisie-kijker, nooit geweest eigenlijk en dus al helemaal niet van de soaps, hoewel ik er vroeger wel een aantal heb gevolgd. Ik ben van net na de tijd van Peyton Place , maar keek wel met mijn ouders samen naar Dallas en Dynasty. Op zondagavond volgde ik later de Flying Doctors, maar ik geloof dat het daar mee ophield. O, ja, en natuurlijk Het Kleine Huis op de Prairie, hoewel ik niet weet of die serie ook onder de soaps valt.

Kijkgedrag

Mijn gedrag in TV kijken is in de loop der jaren in ieder geval flink veranderd. Van meekijken met mijn ouders naar een eigen zoektocht naar wat ik wel of niet zou willen volgen of zien, naar nu nog nauwelijks iets echt zelf volgen, maar meekijken met de kinderen. En áls ik iets wil zien, kijk ik het op de tijd dat het mij uitkomt. Ik vind het zelf heel erg handig dat dat mogelijk is.

Ik ben wel benieuwd naar jullie ‘kijkgedrag’. Kijk je op TV naar

1.       Soaps

2.       Actualiteitenprogramma’s

3.       Praatprogramma’s

4.       Series

5.       Films

6.       Detectives

7.       Sport

Kerkgaan-gedrag?

Mijn TV kijkgedrag is bijna te vergelijken met mijn naar de kerkgaan-gedrag en misschien ook wel mijn geloofsgedrag.  Eerst elke zondag met mijn ouders mee, later een eigen zoektocht naar wat ik wel of niet wilde en tegenwoordig ook wel sterk beïnvloed door de kinderen. En gaan op momenten dat het mij uitkomt en het mij aanspreekt. En natuurlijk heel erg handig dat ik hier bij Mijn Kerk terecht kan, op het moment dat het mij uitkomt!

De tijden veranderen. Wat vind jij, zijn dat goede of slechte tijden?

2 reacties op “Goede Tijden, Slechte Tijden
  1. Netty van der Deen schreef:

Wat de eerste vraag betreft, ja, ik ben wel een televisiekijker en kijk ook graag naar GTST of een andere soap of een spannende thriller. Van sportkijken hou ik niet. En wat die 2e vraag betreft vind ik wel dat je eerst met je ouders meegaat naar de kerk, en later moet je zelf kiezen en heb je wel eens geen zin, toch ga je en als je er weer bent dan denk je, wat ben ik blij dat ik gegaan ben. Ook even napraten met deze en gene is heel belangrijk voor mij. Het contact met je medemens.

2. Hebe Jager schreef:

Actualiteitenprogramma’s , praatprogramma’s en sport is wat ik meestal kijk.
    En heel soms een oude serie op dvd.

Mijn “naar de kerkgaan gedrag” is door de jaren heen veranderd. Mijn ouders gingen vroeger soms naar de kerk en dan ging ik mee. Daarnaast ging ik ook wel met opa en oma mee naar de kerk.
    De manier van mijn geloofsbeleving is vooral geinspireerd op wat mijn grootouders mij mee hebben gegeven.
    Na een periode van sporadisch naar de kerk gaan, gaan we nu met regelmaat. Vaak wanneer we zin hebben, maar ook als we niet zo veel zin hebben. Als je er eenmaal bent voelt het altijd goed.

Wat betreft jouw vraag, zijn dit goede of slechte tijden ben ik van mening dat het goede tijden zijn.
    Soms is het goed om niet te gaan als het niet “lukt”.
    Het is ook niet de bedoeling dat een bezoek aan de kerk een negetieve invloed heeft op de rest van de zondag, als hierdoor bv drukte en onrust ontstaat.

Laten we in de huidige tijden zoveel mogelijk de goede tijden omarmen…