Goede voornemens

Een nieuwe jaar kan uitnodigen om grenzen te verleggen. Nieuwe dingen te ondernemen of oude gewoontes af te zweren.

Het is een moment om terug te kijken en vooruit te blikken. Wat wil ik meenemen uit het jaar dat achter me ligt? Wat zou ik willen veranderen.

Aandacht zonder oordeel

Een van mijn goede voornemens van 2015 is om iets meer op Flower te lijken – op de aandacht die zij heeft voor het gewone. Aandacht ondanks de omstandigheden. Aandacht zonder oordeel.

Het kan zomaar gebeuren als je de hond wilt uitlaten. Zonnestralen vallen vrolijk door de ramen. Mooi weer, wel koud! Hup, schoenen aan, jas aan. Riem voor de hond – en gaan. Maar met het dichttrekken van de deur vallen de eerste regendruppels al. We laten ons natuurlijk niet ontmoedigen en stappen stevig door. Als we de hoek omslaan, wakkert de wind aan en valt de regen met bakken uit de lucht. Van die Noachregen.

Neem de tijd

Ondanks de regen neemt Flower bij haar perkje rustig de tijd om de laatste nieuwtjes uit de buurt tot haar te nemen. Zo’n grasveldje lijkt een beetje op twitter en facebook. Rustig snuffelt Flower alle geuren op en wordt zo bijgeroken over het eten, gezondheid en relatieproblemen van de honden uit de buurt.

In de koude regen trof me dat. Elke geur is interessant. Geen oordeel, geen onuitgesproken verwachting. Gewoon ruiken en het verhaal ontdekken en laten staan. Zoals Flower ook volstrekt onbevooroordeeld even in mijn schoenen kan ruiken – hoe gaat het met je?

Luisteren met aandacht

Geen paniek – ik ga niet pleiten voor snuffelpastoraat. Maar ik zou soms wel iets meer van Flower willen hebben. Luisteren zonder oordeel. De tijd nemen om alles goed op te nemen, ook als de omstandigheden stormachtig zijn. Onbevooroordeeld, geïnteresseerd – luisteren met aandacht. Want elk levensverhaal is het waard gehoord te worden.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief