Goede voornemens, heb jij ze?

2018. Zo’n nieuw getal voelt als een schone lei. Een symbolische streep onder vorig jaar. En oh, wat hebben we zin om het allemaal totaal anders aan te pakken. Dit jaar wordt beter dan vorig jaar, want, ik ga nooit meer snoepen, raak geen chips meer aan tijdens het netflixen. Ik ga meer sporten, stoppen met roken, meer kaartjes schrijven, huis ontsmetten en steevast opruimen. En voor deze zomer heb ik een killerbody.  

Kies voor haalbaar

Kan zo’n lijst jou ook zo verlammen? Je bent niet de enige, want 92 procent van de goede voornemens sneuvelt. Sommige mensen schrappen uit nijd die hele lijst en trekken meteen een zak Dorito’s open. Maar er is gelukkig een middenweg. Wat kan helpen is om iets minder voornemens te hebben, en die je wél hebt duidelijk te formuleren. Dus in plaats van: ik ga meer sporten zeg je: ik ga op maandagavond wandelen. (Het is maar een opgooi, hé?) En niet: ik stop cold turkey met facebook en netflix, want: lukt je toch niet, zeg je: donderdagavond is mijn netflixavond. En in plaats van: ik ga dit jaar de hele bijbel lezen, terwijl je weet dat je daar niet gedisciplineerd voor bent, trakteer je jezelf op een mooi meditatieboekje en lees je daar geregeld een mooie tekst uit.

Geen hijgerige bucketlist

Dat brengt ons op het volgende: schrijf voor dit jaar ook op wat je wél wil doen. Dat werkt op een gekke manier enorm goed voor je gestel. Maak dus een leuk lijstje van dingen die je dit jaar graag zou willen. Probeer er dan weer geen hijgerige bucketlist van te maken met grootse meeslepende doelen, maar kies voor een klein en haalbaar ‘jaarplan’ met dingen waar je je nu al op kunt verheugen. Drie keer uit eten met je partner bijvoorbeeld. Samen naar een concert of lekker een weekendje weg (waar je dan dus op tijd oppas voor moet regelen.) Met je zussen een dag doorbrengen. Want wat wel zo is: mensen die concrete doelen stellen maken nog altijd meer kans deze te verwezenlijken dan mensen die helemaal niks te wensen hebben, dus helemaal vreemd is onze behoefte aan goede voornemens niet.  

Wat heb jij op jouw lijstje staan?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief