Goede voornemens: échte cadeaus geven

Ben jij op zoek naar een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Denk eens aan het geven van een cadeau, bijvoorbeeld in de vorm van tijd en aandacht voor een ander. Zonder er iets voor terug te verwachten. Het is fijn om cadeaus te geven en te krijgen. Mensen hebben het druk en veel communicatie gaat snel, zoals via Whatapp of Messenger. Wat kan het dan fijn zijn om zonder bijbedoeling iemand tijd en aandacht te geven. Maar een echt cadeau geven is nog niet zo makkelijk.

Soms geven mensen cadeaus waarbij ze hopen er iets voor terug te krijgen. Bijvoorbeeld de moeder die een kind een snoepje geeft om stil te worden. Voor dat snoepje wil de moeder iets terug hebben: dat het kind stil wordt. Mensen geven vaak cadeau omdat ze er iets voor terug willen: liefde, of aandacht of welwillendheid. Een echt cadeau geef je zonder iets terug te verwachten. Een echt cadeau geef je alleen maar omdat je die ander waardeert of van diegene houdt. Er zit geen bedoeling behalve dan dat je de ander laat zien hoe bijzonder diegene voor jou is. Het is echt, zuiver.  Om die reden zijn er bijvoorbeeld in de kerk collectezakken. Dan kunnen anderen niet zien hoeveel je erin stopt. Dat maakt het een echte gift, puur om het doel waarom het gaat.

Puur en echt

Iemand vertelde mij laatst dat ze een echt cadeau kreeg: “Ik zat na mijn scheiding in een moeilijke tijd. Ik had bijna geen geld. Toen stond er op een dag een doos boodschappen voor mijn deur. Er zat alleen een kaartje bij met: “Je bent niet alleen, veel sterkte”. Dat deed mij heel veel, dat iemand op zo’n manier aan mij dacht. Ik voel mij heel erg geholpen daardoor.” Dit was een echt cadeau. De vrouw wist niet wie het gaf. Er stond ook geen naam op het kaartje, zodat ze ook niet het gevoel had iets aan de ander terug te moeten geven. Het was puur en echt. Ze mocht het helemaal ontvangen.

God deelt ook cadeau´s uit

Zo werkt het met God ook. We krijgen het leven elke dag. We krijgen tijd en er zijn zoveel goede dingen om blij om te zijn. We mogen er zijn, zelfs als het niet gaat zoals je had gewild of gehoopt. Dat noemen we ook wel genade. Het echte cadeau van ons leven dat ons voor niets wordt gegeven. Daar kan en mag je blij en dankbaar voor zijn.

Wie zou jij in het nieuwe jaar een echt cadeau kunnen gaan geven? En aan wie?

2 reacties op “Goede voornemens: échte cadeaus geven
  1. Marijke schreef:

Beste Niels. Ik zou in het nieuwe jaar een echt cadeau kunnen geven aan mijn naaste die mijn pad kruist en waar ik wat voor mag betekenen een beetje licht brengen om het er zijn te verlichten.Het is vandaag en gisteren gebeurd.
    mvrgr Marijke