MENUMENU

Goede voornemens

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik doe er zelf de laatste jaren niets mee. Toch vind ik het goed om er eens over na te denken.

Waar gaan ze eigenlijk over, die goede voornemens? Op internet vind je lijstjes. Afvallen, sporten, stoppen met roken of drinken. Meer tijd voor kinderen, gezin, hobby en ontspanning; huis opruimen, klussen. Ten slotte: iets doen voor goede doelen... In deze goede voornemens herken ik het verlangen om het eigen leven meer kwaliteit en zin te geven. Om af te komen van verslavingen, sleur en werkdruk. Om vrij en volop mens te zijn.

Vrij zijn

Ik moet hierbij denken aan een heel oud thema uit de Bijbel. Het verlangen naar vrijheid, volwaardig mens zijn, kwaliteit van leven: daar is het mee begonnen. En met de ervaring dat God je daarin steunt. Daarover gaat het verhaal van de slaven in Egypte, die met Mozes de weg naar de vrijheid zochten en vonden.

Daarbij hoorden, ook toen al, ‘goede voornemens’. Tenminste, zo zou je de Tien Geboden kunnen lezen. Erboven staat: ‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.’ Dan volgen vuistregels, die dienen om vanaf nu een ander leven te leiden en niet terug te vallen in slavernij, dwang, en sleur. Lees ze maar eens mee (Exodus 20, vers 1-17)

Vuistregels

‘Vereer naast mij geen andere goden.’ Als je vrij wilt blijven, moet je daarop gefocust zijn. Laat je niet verleiden door andere goden, die iets anders bieden dan echte vrijheid. Buig niet voor de verlokkingen van rijkdom, verslavingen, ambitie, want daarmee raak je je vrijheid weer kwijt. Vertrouw op de God die bevrijdt.

‘Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet…’ Tja, ook godsdienst kan verslavend en onderdrukkend werken. De naam van God wordt maar al te vaak gebruikt voor zaken die helemaal niet bevrijdend zijn. Niet doen dus!

‘…Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God…’ Als je niet met regelmaat ervaart dat je vrij bent, dan komen de sleur en de verslavingen snel weer terug. Veel goede voornemens sneuvelen bij gebrek aan discipline, las ik op internet. Die ene vrije dag in de week is een mooie discipline. Een dag om stil te staan bij het geschenk van je eigen leven. Bij de vrijheid die God je geeft om mens te zijn. En daarvoor dankbaar te zijn. Niet gemakkelijk in deze tijd, maar wel belangrijk.

Tot zegen

‘Toon eerbied voor uw vader en uw moeder.’ Dit wordt gezegd tegen volwassen mensen. Laat je ‘oude lui’ niet verkommeren. Geef ze de aandacht en zorg die ze nodig hebben. Laat hun oude dag menswaardig zijn. Dan mag je dat ook zelf verwachten als je oud wordt.

‘Pleeg geen moord. Pleeg geen overspel. Steel niet. Leg over een ander geen vals getuigenis af. Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.’ Kortom: respecteer het leven van de ander. Het leven zelf, de intieme relaties van de ander, haar bezit, haar reputatie, alles wat de ander maakt tot wie zij is. Je zou ook kunnen zeggen: gun de ander een leven in vrijheid, onbedreigd en veilig. Pas dan ben je ook zelf echt vrij. Zo krijgt jouw en mijn leven kwaliteit, tot zegen van anderen.

Betere voornemens heb ik niet. En jij? Ik wens je een gezegend 2014.

 

Foto: Freedom, door Bex Ross, op Flickr

 

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars