Hoe vind je nieuwe antwoorden als je familie verandert?

De feestdagen zijn weer voorbij. Alles kwam dit keer in één week. Vandaag start alles weer ‘normaal’. De één vindt dat jammer. De ander is blij toe dat alles weer normaal loopt. Ik denk daarbij ook aan iedereen die rondom de feestdagen zoveel moet afstemmen met familie. Dat kan leuk, gezellig en goed zijn. Maar ook vermoeiend. Zeker als familierelaties moeilijk liggen. Of verveelvoudigd zijn, in samengestelde gezinnen. Aan hen denk ik vandaag, als iedereen weer normaal naar zijn werk gaat, of een ongestoorde vrije week heeft.

Terug in de tijd met Grantchester

Op Oudejaarsavond werd de kerstspecial van de Britse serie Grantchester uitgezonden op NPO 1. Het is een detective-serie die draait om de dominee/priester Sidney. In diverse moordzaken in zijn parochie is hij gaan samenwerken met rechercheur Geordie, en zo heeft hij zich in drie seizoenen reeds ontpopt als een goede amateur-detective.

Veel veranderingen

De serie speelt zich af in de jaren ’50. Een tijd van veel veranderingen. De moraal, wat mensen goed en normaal vinden, verandert snel onder invloed van allerlei ontwikkelingen. Dingen die vroeger niet konden, kunnen nu wel. En dat maakt mensen onzeker en stelt kritische vragen waar we zelf een antwoord op moeten vinden. Die antwoorden zijn niet meer voorgegeven ‘omdat het altijd zo was.’

Waar dominee Sidney mee te maken krijgt is dat de liefde van zijn leven Amanda, inmiddels getrouwd met een ander, haar man heeft verlaten. Terwijl ze zwanger is. Dat was in die tijd helemaal ondenkbaar. En Sidney komt voor de onmogelijke vraag te staan: kan ik houden van een kind dat niet van mij is? En hij weet wat andere mensen daarvan zullen denken.

Het leven loopt zo in de serie dat het kind uiteindelijk in de pastorie geboren wordt. Hoe Amanda en Sidney het nu voor elkaar moeten krijgen om samen dit kind groot te kunnen brengen, weten ze niet. Ze zullen zelf het antwoord moeten vinden.

Nieuwe antwoorden moeten vinden

Voor veel mensen die ervoor kozen of zich gedwongen voelden om uit elkaar te gaan, of die ervoor kozen om een relatie aan te gaan met iemand met kinderen, is het een zoektocht om een antwoord te vinden op de vraag hoe je het gaat redden met je kinderen, je familie, je ex-schoonfamilie en een eventuele nieuwe schoonfamilie. Een hele uitdaging ook rondom de feestdagen.

Heb jij hier ervaring mee? En hoe heb jij hier een antwoord op gevonden? Of wat zijn de vragen waar je nog steeds tegenaan loopt?

De uitzending van Granchester is nog te zien op Uitzending Gemist tot 7 januari 2017.

3 comments on “Hoe vind je nieuwe antwoorden als je familie verandert?
 1. Avatar Mar schreef:

  Goed proberen te zijn en blijven voor iedereen, ik kreeg op oudjaar ook wat voor mijn kiezen van iemand maar met rustig blijven en inlevingsvermogen is het gelukkig niet geescaleerd en het is ook zo dat je het soms niet iedereen naar de zin kan maken.

 2. Avatar Loes Higeweg schreef:

  Mijn eerste man is overleden. Ik trouwde opnieuw. Twee dochters van mij en twee dochters van hen aks gefuigen. Vier volwassen dochters en alle vier een partner. Dat was een mooie foto van ons nieuwe gezin. Helaas…de foto “klopt” niet meer. Een schoonzoon is overleden. Twee anderen zijn er vandoor met een ander. Dochter nr. 4 is al aan haar vierde partner. Op het ogenblik heeft iedereen een partner. Er zijn kleinkinderen van zeven vaders. Onze familie is vaak verandert. We bidden om rust. Nu de kleinkinderen groter worden komen er vragen bij mij. Over papa en mama, toen ze nog bij elkaar waren. Het is goed als grootouders kunnen vertellen dat er wel liefde was en dat het nooit de schuld van het kind is als ouders uit elkaar gaan. Het ligt een stuk makkelijker als papa dood is. Dan wordt in liefde teruggekeken. Dan mag de foto van papa gewoon ophangen, ook als mama inmiddels weer getrouwd is en er een (half)zusje geboren is. In het andete gezin is ook een halfzusje. We hebben ook een kleinkind dat we helaas niet zien. Het is moeilijk soms, maar we zijn blij als onze dochters gelukkig zijn. We hebben pijn als we met kerst samenzijn en er een dochter (met onbekende) partner niet is en nog meer missen we onze kleindochter.
  En dan hebben we nog familie van onze eerste partner. Die zijn we na ons huwelijk “kwijtgeraakt”. Het is een hele toer om alle verjaardagen bij te houden. De prioriteit ligt bij ons gezin. Eigenlijk bij de kleinkinderen. Met de meeste van de 20 verjaardagen zien we elkaar. Het is dan vol, maar nooit volmaakt.
  Ik vind het moeilijk om van “exen” afscheid te nemen. Maar ik moet de keuzes van de dochters respecteren.
  Ik moet het maar nemen zoals het gebeurt. Maar het is soms heel lastig zo’n extended family.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
2 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief