Grenzeloos

Graag dompel ik mijzelf onder in de multiculturele smeltkroes van de grote stad. Heerlijk al die verscheidenheid! Maar wat lees en hoor ik: echte smeltkroezen zijn er nauwelijks.

Neem nou Parijs. In deze wereldstad begeeft men zich vooral binnen de eigen groep, zo las ik recentelijk in de krant. Er is weinig of geen contact tussen allochtonen en autochtonen, tussen moslims en christenen, tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden enzovoort.
Is dat op het Franse platteland anders? Is dat bij ons anders? Vast niet. Overal vinden mensen het lastig om buiten de grenzen van hun eigen bekende, vertrouwde, veilige groep te treden.

Kloof

Maar die man uit Nazareth heeft een hekel aan grenzen. Dus neemt Hij, als Hij vanuit Jeruzalem in het zuiden onderweg is naar het noordelijke Galilea, niet de veel gebruikte omweg, maar de kortste weg, rechttoe rechtaan: de weg door Samaria.
Weinig mensen nemen die route, omdat het tussen de Samaritanen en de Joden al heel lang niet botert. Eigenlijk zit er een diepe kloof. Ze hebben een hekel aan elkaar, ontlopen elkaar zoveel mogelijk.

Ontmoeting

En dan is het typerend wat er staat in Johannes 4 vers 4: ‘En hij moest door Samaria gaan.’ Jezus moest, Hij kon niet anders. Hij wilde per se dwars door dit onbekende gebied met zijn gehate inwoners. Omdat Hij contact wil maken. Omdat Hij zelf getrokken grenzen wil doorbreken. Met zulke grenzen kan Hij niet leven. Hij gaat niemand uit de weg. Geen mens.
En midden in dat Samaritaanse land volgt er dan een pracht van een ontmoeting met een vrouw. Een vrouw, getekend en gekwetst, maar gezien door deze Jezus.

Open vizier

Ik zie Jezus al lopen. Dwars door Parijs. Van de dure Rue Saint Honoré naar het Gare du Nord en de armoedige straten van het 18de arrondissement daarachter. Met open vizier, met een open mind, zonder omwegen. Zonder wantrouwen, zonder angst. Een cappuccino bij Star Bucks, een Turkse koffie in een Algerijns koffiehuis. En overal legt hij contact. Overal zijn er ontmoetingen.
En wat als wij in zijn voetsporen zouden gaan? Wat gebeurt er dan? Waar zijn we welkom en waar niet? Ik kan ‘t niet goed inschatten. Jij?

Afbeelding: Christus en de Samaritaanse vrouw, Duccio