Grenzen stellen, heb jij er moeite mee?

Wil je eindelijk nee zeggen tegen dat verzoek van je collega, de schooljuf, iemand uit de kerk, merk je dat je het woordje ‘nee’ amper uit je mond kunt krijgen. Omdat je a. op weerstand stuit, b. omdat iedereen van jou gewend is dat je tóch wel ‘ja’ zegt. Of omdat…vul zelf maar in. Nu schijnen er over grenzen stellen nogal wat mythes te heersen, we behandelen er hier eentje. Namelijk dat nee-zeggen egoïstisch zou zijn.

Op jezelf gericht

Als christen mag je dienen, beschikbaar zijn voor de ander. Gastvrij en altijd bereid om te helpen kan een nogal heersende gedachte zijn. Vooral als je in een levensfase zit waarin je voor anderen zorgt, zoals je (klein)kinderen en bijvoorbeeld je ouders, voelt het bijna onnatuurlijk en onchristelijk om je grenzen af te bakenen. Tijd voor jezelf noemen ouders ‘me time’, en dat klinkt dan ook weer zo op jezelf gericht. Toch is nee-zeggen verre van egoïstisch. In het boek Grenzen beweren psycholoog Henri Cloud en dr. John Townsend zelfs het tegenovergestelde. ‘Juist-gestelde grenzen vergroten onze bekwaamheid ons om anderen te bekommeren. Mensen met sterk ontwikkelde grenzen zijn de meest liefhebbende.’

Je investering beschermen

Het heeft allemaal te maken met rentmeesterschap, verantwoordelijkheid en gezonde doelen. Je leven is een geschenk van God en daar mag je zuinig op zijn. Als je ‘nee’ zegt tegen mensen of activiteiten die schadelijk voor je zijn, die op je reserves teren of die al je tijd opslokken, bescherm je de investering van God, zo zeggen de schrijvers.

Ook een belangrijk punt: we mogen erop vertrouwen dat God in onze behoeften voorziet, maar niet dat hij al onze wensen vervult. En naast de hulp van God zijn we ook zelf verantwoordelijk voor onze behoeftevoorziening. In de bijbel staan niet voor niets werkwoorden als ‘bid, zoek en klop’. Dat zijn actieve werkwoorden die iets van óns vereisen. We kunnen daarom niet passief afwachten tot andere mensen in onze behoeftevoorziening voldoen. En dus als iemand torenhoge verwachtingen van jou heeft, kun je je ook afvragen of dit wel terecht is en waar de verantwoordelijkheid van die andere persoon ligt.

Vind jij het lastig om ‘nee’ te zeggen?