Grijze haren

Suzanne's man lijkt wel wat op Obama. Qua haarkleur dan. Hoe zou dat toch komen?

Mijn man lijkt wel wat op Obama. Niet exact qua huidskleur, en ook niet wat hun oren betreft (ik vind altijd dat Obama een beetje flaporen heeft). Nee, mijn man is uiteraard veel knapper. Maar wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is een exponentiële toename van het aantal grijze haren in de afgelopen periode.

Je krijgt er grijze haren van

In de verkiezingstijd en aan het begin van zijn presidentschap, had Obama nog mooi zwartgekleurd haar. Hij zag er jong en fris uit. Na 1,5 jaar was dat al wat lichter geworden, en zei hij in een interview: “I know it’s been a tough 18 months, and I know, I’ve got more gray hair.”

De laatste paar weken zal hij wel weinig geslapen hebben. Er gebeurde zoveel heftigs in Amerika, dat er van zijn leiderschap enorm veel gevraagd werd.

Is het je weleens opgevallen dat alle Amerikaanse presidenten ineens snel grijs werden? Ik vraag me soms af of het komt door de verantwoordelijkheid, de werkdruk, de stress… en dan pas in de laatste plaats door de leeftijd? Er is niet voor niks de uitdrukking ‘ergens grijze haren van krijgen’.

Wat mijn man betreft: die heeft de afgelopen paar jaar ook wel zijn portie aan verantwoordelijkheid, werkdruk en stress gehad. Geen land om voor te zorgen, maar wel privé omstandigheden die je niemand toewenst. Hij was altijd bezig met werken en zorgen, en misschien ook wel met zorgen maken. En ook al is het niet wetenschappelijk bewezen, dat doet iets met je haarkeur.

Een mooi mens

Ook al is grijs vaak synoniem voor ‘oud’, ergens hebben we ook geleerd om ‘respect te hebben voor grijze haren’. Met het idee dat je door leeftijd en ervaring een goed verhaal te vertellen hebt aan de jeugd van tegenwoordig. Wijsheid komt met de jaren, en de grijze haren. Ofzoiets.

Nu is het voordeel dat ik het hem erg mooi vind staan. Net zoals George Clooney er alleen maar mooier op wordt. En Obama ook niet onaantrekkelijk is zo. De grijze plukjes in de baard van mijn man, maken hem interessant. Vind ik. En ook al is hij nog niet oud (al vindt hij zelf soms van wel – maar hij is nog actief gebruiker van zijn skateboard, en kijkt het liefst naar animatiefilms, want ‘men will always be boys’), hij heeft wel al een dosis levenservaring. En zijn goede voornemen is om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar zijn ervaring met zich mee te dragen. En waar mogelijk aan anderen over te brengen. Dat wat moeilijk is, en was, is onderdeel van zijn verhaal. En die keuze maakt hem tot een mooi mens. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen.

Ik heb trouwens nog helemaal geen grijze lokken. Af en toe zit er alleen wel een verdacht lichtblonde tussen. Maar dat zal wel niks voorstellen. Toch?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 juli 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief