Groot licht

De dagen worden korter. 's Middags zit ik nog even in de zon op de bank voor het huis, 's avonds rijd ik naar een vergadering een dorp verderop en kom terug in het donker.

Het was een goede vergadering, we praten nog wat na op de stoep van het kerkelijk centrum, met een lach en een groet neem ik afscheid en stap in. Ik zwaai, rijd de straat uit, neem een bocht en opeens is het pikdonker om me heen. De lichten van de auto geven maar een paar meter licht, de belijning op het wegdek is beperkt tot een paar witte strepen in het midden. Mijn ogen passen zich maar moeilijk aan en even rijd ik stapvoets verder.

De weg over de dijk is smal en aan weerskanten gaat het steil naar beneden. Rustig blijven, denk ik. Snelheid aanpassen, alarmlicht aan – maar nee, dat lijkt me overdreven.

Dan schiet me te binnen: groot licht, dat is er ook nog! Maar waar?! Ooit, toen ik examen deed, wist ik waar het zat, maar daarna heb ik het nooit nodig gehad. Ik probeer me te herinneren wat ook al weer het verschil is tussen stadslicht, dimlicht en groot licht en draai ondertussen aan wat knoppen. Opeens schiet een baan van licht over de weg en op het dashboard verschijnt een blauw lampje. Dat blauwe lampje ken ik nog van vroeger, als kind op de achterbank bij mijn ouders. Opgelucht ga ik weer harder rijden. Bijna thuis.

3 comments on “Groot licht
 1. Avatar anne schreef:

  Groot licht geeft een blauw lichtje op je dashboard.
  Blauw is vertrouwen.
  Blauw betekend “redden”.
  Blauw is een wolkeloze hemel
  en blauw is het licht van de ambulance
  die je in sneltrein vaart veilig brengt
  daar, waar alles goed komt.

 2. Avatar Rineke Woudstra schreef:

  Ik heb geen bericht, maar een vraag: hoe kom ik nou bij de verschillende blogs?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 september 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief