Guus

Allebei gespannen lopen Daan en ik de hal van het Wilhelmina Kinderziekenhuis binnen. Helaas, zeer bekend terrein voor ons. Deze keer geen regulier onderzoek, maar een wat heftige ingreep waarbij Daan erg stil moet liggen. De pedagogisch medewerkster die ons begeleidt, Pauline, staat ons gelukkig al op te wachten.

Muziek geeft rust

We krijgen een rondleiding en een uitgebreide uitleg van wat er staat te gebeuren. Pauline meldt wat haar rol is tijdens het spannendste deel van de dag. “Daan”, zegt ze, “ik heb begrepen dat je van muziek rustig wordt. Ik ga tijdens de ingreep bij de computer staan, met youtube, en jij roept steeds wat je wilt horen.” Daan hoeft er geen seconde over na te denken. “Ik houd van Guus Meeuwis.”

Zo gezegd zo gedaan. De arts met twee assistent-artsen treffen de voorbereidingen, Daan ligt klaar en het eerste nummer van Guus Meeuwis schalt al door de kamer. Daan heeft het zicht op de PC en houdt Pauline nauwkeurig in de gaten. Bij het nummer ‘Geef mij nu je angst’ vergeet zoonlief bijna waar hij is en hij begint wat mee te zingen. De artsen kijken verrast op.

Een paar nummers verder wordt Daans lievelingsnummer van Guus ingezet: ‘Brabant’. Een nummer dat bij ons thuis appelleert aan de vele heerlijke herinneringen van de goede kampeervakanties die wij ieder voorjaar op steeds dezelfde boerencamping in Brabant beleven.

Saamhorigheid

“Mam, hoor je het? Dat vind jij toch ook zo’n leuk nummer?” Ter bevestiging begin ik zachtjes mee te zingen. En opeens zijn we allemaal aan het meezingen: Guus, Daan, Pauline, de drie artsen en ik. De volwassenen kijken elkaar aan… ontroerd door de saamhorigheid die in de kamer hangt en de wat harde, wat ruwe, jongvolwassen jongensstem die uit volle borst mee galmt.

De ingreep is klaar en de artsen vertrekken. “Dag Daan. Wat was het bijzonder met jou. Voortaan zullen wij altijd aan jou moeten denken als we Guus op de radio horen.” En Daan? Hij heeft een topdag gehad.

Foto: Haags Uitburo

3 comments on “Guus
  1. Avatar Monique Bla schreef:

    GEWELDIG!!!!!!….

  2. Avatar m. schreef:

    heel bijzonder, zo kan het ook

  3. Avatar Truus. schreef:

    Muziek geeft rust vertrouwen ik denk er net zo over zeg altijd tegen mijn zoon muziek raakt mijn ziel.!!!!!!!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 januari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief