Lunchgedicht ‘Allerheiligen is ter ziele’

Ben jij een fan van Halloween of houd je het net als Paul -in dit gedicht- liever voor gezien?

All Hallowes Eve // Allerzielen

Allerheiligen is ter ziele.
En Allerzielen treft eenzelfde lot.
Waar vroeger je je geliefde gedacht
met een bolchrysant in een pot.
Waarmee je over het kerkhof struinde
en stilstond bij dat graf
of kruisje, met die ene naam,
dat de pastoor je die dag gaf.

Nee Allerheiligen is ter ziele.
Niemand denkt meer eens per jaar
aan de heiligen zonder naamdag
en de anonieme martelaar.
Geen kaars, gebed en geen gedachte.
Geen respect meer, in het geheel
Allerheiligen en Allerzielen zijn vervangen,
door een kinderfeest, commercieel.

Allerheiligen is ter ziele.
Er komt iemand bedelen aan de deur
Als je vraagt waar het om draait
dan wordt je uitgemaakt voor zeur.
Sinte Maarten, zielen en heiligen
zijn verdrongen door een groep
van commerciële geldvereerders
en enge wezens, stapels snoep.

2 reacties op “Lunchgedicht ‘Allerheiligen is ter ziele’
  1. m. schreef:

als je ziet hoe het in andere landen is, men gaat soms zelfs elke dag, of elke week naar het graf met verse bloemen in zondagse kledij, zo houden ze de herinnering aan de doden levend. Graven mooi versierd met kaarsjes en lampjes. En in deze tijd weer in een ander land worden de graven schoongemaakt, eens per jaar een happening voor de hele familie, men eet daar dan. Hier hebben we die traditie niet, lijkt wel weg is weg. Natuurlijk zullen er ook mensen zijn die dit wel doen

• dspolleke schreef:

Ik reed vroeger vaak met de trein naar Leuven. Veel kerkhoven liggen langs het spoor. In November stonden de kerkhoven vol met bolchrysanten. Rond die tijd zijn die ook altijd in de aanbieding. Bij Allerzielen kan ik niet anders dan aan bolchrysanten denken. Zo vreemd. Het idee is prachtig dat je rond allerzielen het graf van je dierbare overledene gaat schoonmaken (het eerste herfstblad er af) Maar als iedereen “dezelfde” bolchrysanten plaatst dan is dat zo’n.. Tja Afknapper.