Bijna Halloween – met een recept voor Pompoensoep

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch oogstfeest. Eind oktober is de oogst van het land, er is tijd voor een feestje. De Kelten geloofden dat op deze dag de geesten van de doden van het afgelopen jaar langskwamen op zoek naar een nieuw lichaam om in verder te leven. Voor de goede geesten werd eten klaar gezet voor het huis. De kwade geesten werden met maskers weggejaagd.

Kinderfeest

Door Romeinse, christelijke en Amerikaanse invloeden is het halloweenfeest in de loop van de eeuwen veranderd. Vooral in Amerika is het een populair kinderfeest geworden. Kinderen gaan verkleed langs de deuren en vragen: ‘trick or treat’. Ze worden gefopt of ze krijgen iets lekkers. Meestal het laatste. De laatste jaren wint het ook in Nederland aan populariteit.

Verzet?

In christelijke kringen is er hier en daar verzet te horen tegen het halloweenfeest. Het zou te commercieel zijn, te heidens of te duister vanwege de boze geesten. Dominee Otto schreef hier vorig jaar de blog halloween omarmen over.

En jij?

We zijn benieuwd of en hoe jij Halloween viert. Plaats gerust een reactie hieronder!
Voor mijzelf is Halloween: ‘pompoenen-tijd’. De pompoen vind ik zo’n mooie vrucht! En nog lekker ook! Je kunt er van alles mee. Graag deel ik met jullie een lekker en eenvoudig recept voor heerlijke pompoensoep.

Wat heb je nodig?

(voor 4 pers)

  • een grote pompoen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon (blokje)
  • laurierblaadje
  • chilipepertje
  • crème fraîche

eventueel:

  • klein potje witte bonen
  • blikje mais

Aan de slag

Snijd een kapje van de pompoen en hol hem uit. De draden en pitjes kun je wegdoen. Je gebruikt alleen het vruchtvlees. Fruit intussen de gesneden uien op een laag vuur. Pers de knoflook erbij, even mee fruiten. Doe de stukjes pompoen erbij. Dan een liter groentebouillon, het laurierblaadje en het chilipepertje. Laat 20 min. op een zacht vuurtje sudderen. Verwijder laurier en pepertje. Pureer de soep met een staafmixer.

De soep is klaar! Serveer met een toefje crème fraîche.

Eventueel kun je de soep nog extra body geven met witte bonen en/of mais. Even laten uitlekken in een vergiet en dan nog vijf minuutjes mee laten warmen in de soep.

Smullen maar!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief