Omarm jij Halloween, of hoe ga jij ermee om?

Vandaag is het Halloween. De één hoeft er niets mee, de ander moet er wat mee, als je kinderen en kleinkinderen of vrienden het willen vieren. Of als het bij jezelf kriebelt. Maar valt het te rijmen met (christelijk) geloof? Die vraag wordt veel gesteld. Wat zijn jouw gedachten hierbij? Ik probeer een antwoord te vinden, maar dat valt niet mee.

Vandaag is het Halloween. De één hoeft er niets mee, de ander moet er wat mee, als je kinderen en kleinkinderen of vrienden het willen vieren. Of als het bij jezelf kriebelt. Maar valt het te rijmen met (christelijk) geloof? Die vraag wordt veel gesteld. Wat zijn jouw gedachten hierbij? Ik probeer een antwoord te vinden, maar dat valt niet mee.

Want eigenlijk heeft Halloween inderdaad niets met het christelijk geloof op zich te maken. Maar dat wil niet zeggen dat je meteen tegen hoeft te zijn. Maar er is dus ook geen gelovig antwoord. Dat moeten we zoeken. Hoe ga je om met wat je beleeft aan Halloween?

Best eng

Het feest ziet er soms best eng uit. Het lijkt verder te gaan dan ‘lekker griezelen’. En dan ziet het er niet meer zo onschuldig uit als het over de dood gaat, met doodskoppen op kleding en maskers. Zelfs de duivel komt soms voorbij. Willen we dat vieren?

Ervan houden

Toch is het net als bij thrillers en andere griezelige evenementen: je houdt ervan of je houdt er niet van. So what? En gelovigen hebben door de eeuwen heen altijd een weg gezocht om dat met hun geloof te kunnen rijmen. Nee, het heeft niets met het geloof te maken, maar dat heeft de kerstboom ook niet.

Onschuldig?

Is het werkelijk zo onschuldig? Wel als je er goed over nadenkt en het feest op jouw manier omarmt. Halloween sluit aan bij onze beleving van de herfst. De bladeren vallen niet alleen, er zijn ook overal spinnen – en die vinden we eng. Het wordt steeds donkerder. Knus als je de gordijnen lekker dicht kunt doen, maar niet fijn als je onderweg bent tijdens herfststormen of op een onverlichte weg. Best eng. En de zon gaat steeds vaker weg. Alles in de natuur wordt dor en doods. Veel mensen hebben meer gedachten over het einde van het leven, en over de mensen die gestorven zijn. Niet altijd leuke, soms zelfs enge gedachten.

Tegenwicht tegen de somberheid

Het Halloween feest is volgens mij vooral bedoeld om een soort tegenwicht te bieden aan die gevoelens. Even lekker griezelen. En met maskers naar oud gebruik de dood te slim af zijn, niet herkenbaar zijn. Even ontsnappen aan die sombere enge herfstgevoelens. Even elkaar laten schrikken in plaats van bang te hoeven zijn voor de dood.

Kaarsje aansteken

Om daarna ook een kaarsje aan te steken. Omdat we geloven dat het leven niet ophoudt bij de dood. Gelukkig maar. Dat maakt het allemaal weer wat minder eng.

Omarmen

Omarm het feest dus maar, zoals het op je afkomt, en zoals je er zelf wat mee kan. Of vier het lekker niet, dat is helemaal aan jou!

Vier jij Halloween, of je (klein)kinderen? Of op welke manier krijg jij ermee te maken? Wat doe jij ermee? We horen het graag van je!

Foto: Aotaro (Flickr.com)

 

One comment on “Omarm jij Halloween, of hoe ga jij ermee om?
  1. Avatar Mar schreef:

    Mocht ik toevallig in een pretpark komen in deze tijd dan vind ik het wel gzellig met spinnenwebben, pompoenen enz maar voor de rest heb ik er eigenlijk niets mee en eerlijk gezegd een pretpark doe ik ook maar zelden, geniet vooral zoveel mogelijk van de herfstnatuur buiten, en de kruisspinnen met hun webben. Tegenwoordig weet je ook niet meer zo zeker of iets leuk is of niet..met verklede engerds

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
31 oktober 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief