Hee mooi mens

Geesje daagt je uit om tegen jezelf en anderen te zeggen: 'hee, mooi mens!' Doe je mee?

Janneke spreekt in haar preek van vandaag over Hooglied, over hoe prachtig het lichaam van man en vrouw omschreven wordt. Hoe vaak omschrijven we elkaar met zulke woorden? Nooit misschien? Vaker omschrijven we elkaar met een kritische blik, kijken we juist naar de dingen die we niet mooi vinden, bij de ander, bij onszelf.

Mooi of gemiddeld?

Dove heeft onlangs een nieuw campagnefilmpje gelanceerd #choosebeautiful, daarbij maakten ze bij de ingang van een gebouw twee deuren, één met een bord ‘mooi’ en één met een bord ‘gemiddeld’ erboven. Iedere vrouw die passeerde moest kiezen welke deur zij nam. Dat leverde een filmpje op met vrouwen die kiezen voor ‘gemiddeld’, omdat ze niet geloven dat ze mooi zijn. Het deed mij wel even nadenken, welke deur zou ik gekozen hebben? Durf ik voor het oog van iedereen voor ‘mooi’ te kiezen? Geloof ik dat ook werkelijk?

hee mooi mens bloesem achtergrond - web

Stralende ogen

Ik probeer mezelf regelmatig opnieuw te herinneren om met Gods ogen te kijken naar mensen om me heen, naar de schoonheid in elk mens. Ik daag mezelf er af en toe bewust toe uit. Pasgeleden was er weer zo’n moment. Ik was een dagje in Utrecht geweest met een vriendin en op de terugweg waren er een aantal treinen die mijn richting opgingen uitgevallen. Nu er weer een trein reed was het ontzettend druk op het perron. Mensen stonden ongemakkelijk dicht bij elkaar, probeerden een goed plekje te bemachtigen voor als de trein aan zou komen, mensen waren toch wat geïrriteerd. Dat moment koos ik, het kwam gewoon zo in me op, om naar al die mensen om me heen te proberen te kijken uit Gods oogpunt, het oogpunt van de schepper. Ik keek steeds bewust naar iemand en in mijn gedachten zei ik ‘hee, mooi mens!’ en dan zocht ik iets moois in het uiterlijk van die persoon. En werkelijk, in ieder mens, groot, klein, dik, dun zag ik ineens zoveel mooie dingen. Een vrouw met prachtige krullen, een oudere man met stralende ogen… En steeds dacht ik weer ‘hee, mooi mens!’. Ik weet niet of iemand het gemerkt heeft, maar ik voelde het wel, het veranderde me van binnen. Irritatie smolt weg, kritiek verdween en ik zag elk mens die ik aankeek als schepping van God, als mooi mens.

God zag dat het goed was

In het begin van de bijbel wordt verteld over de schepping. God schiep de planten en hij zag dat het goed was. God schiep de dieren en hij zag dat het goed was. God schiep de mens en hij zag dat het zeer goed was. In het Hebreeuws, de oorspronkelijke schrijftaal van de Bijbel is ‘goed’ het woord ‘tov’. God schiep de mens, God schiep jou, hij schiep mij en hij zag dat het tov was. Ons -inmiddels wellicht wat ouderwetse- woordje tof komt daar vandaan. En tof, dat zei je dan voor alles wat je goed, leuk of geweldig vond. Laten we dat dus in elkaar zoeken en tegen de spiegel en tegen elkaar zeggen: ‘hee, mooi mens, jij bent tov!’

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
12 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief