MENUMENU

Help! Ik kan niet stoppen!

Vorig weekend was ik in een klooster. Schrik niet, het was er heerlijk. De kloostercel bleek een riante kamer, waar het aangenaam warm was. Er was lekker eten en de gebedsdiensten waren prachtig. De tafel in mijn kamer, die ik als buro gebruikte was lekker groot, dus kon ik mijn spullen er uitgebreid op kwijt. Ik was speciaal gekomen voor de stilte, zodat ik met volle aandacht een paar preken kon schrijven. Met al mijn spullen om me heen voelde ik me snel thuis en begon met studeren. Van het één kwam ik op het ander, ik las, maakte aantekeningen en verloor me in het werk.

In de flow

Je kan ook zeggen, ik zat heerlijk in de flow! Totdat ineens en abrupt de bel ging. Zo snel mogelijk moest ik mijn werk stoppen en naar de kerk vertrekken. Ik was tenslotte in een klooster en wilde daarom de kerkdiensten allemaal meemaken. Op tijd komen is dan heel belangrijk. Dat geldt trouwens niet alleen voor de kerkdiensten, maar ook voor het eten. Het is niet de bedoeling dat je op je eigen tijd aanschuift, maar stipt op de aangeven tijd.

Doorgaan

Als ik thuis of elders aan het werk ben, vind ik het soms heel lastig, vooral om te stoppen met werk voor de lunch. Ik ga dan maar door en door. Onderzoeken wijzen uit dat dit helemaal geen goed idee is. Een maaltijd overslaan is niet alleen ongezond, maar door nooit te stoppen met werken, neemt de stress toe. Geen goed idee dus, om zo met werktijden om te gaan.

De kunst van het beginnen en stoppen

In het klooster leer je de kunst van het beginnen en ophouden. Daar heb jij je te schikken in hoe de tijden daar zijn ingedeeld. Om goed te kunnen werken, moet je dus ook direct beginnen en niet aarzelen en vooral niet uitstellen. Ook stoppen met werken is een hele kunst, die ik steeds beter leer te waarderen, door mijn kloosterervaringen. Wat misschien een goede tip is, om op je mobiel meerdere wekkers in te stellen, zodat je steeds een waarschuwing krijgt, wanneer het tijd is om te beginnen of tijd om met werken op te houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels in het klooster en hoe ze je kunnen helpen in je dagelijkse leven, dan raad ik je het boekje aan: ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse. Natuurlijk kan een kloosterervaring je ook op het goede spoor brengen. De meeste kloosters staan open voor het ontvangen van gasten. De Abdij van Berne, waar ik een paar dagen verbleef, kan ik je van harte aanbevelen.

Kloosterkerk van Berne

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
4 december 2017
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars