Help! Je kind voor het eerst naar school of de opvang

Belangrijke gebeurtenissen -zoals je kind voor het eerst ergens naartoe brengen- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een paar bezinnende teksten en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Misschien geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken.

Een hele overgang: je kind gaat naar de kinderopvang of naar school. Je vertrouwt het toe aan andere volwassenen. Zullen zij goed voor je kind zijn? Het is niet alleen voor je kind een hele overgang, het kan voor jou ook een grote stap zijn. Toevertrouwen. Het kan je helpen daarbij te bidden.

 

Gekomen om te gaan

Je bent gedragen om verlost te worden 
gekomen om te gaan 
de streng die je bond 
aan het lichaam van je moeder 
moest verbroken worden
om je te laten leven. 

Dit mogen we nooit vergeten: 
je bent geen bezit. 
Wij hebben jóu niet 
jij hebt óns 
om je te leiden 
te beschermen 
te bewaren voor angst 
om je te zeggen 
dat we niet bang zijn 
als het onweert 
en met je te zingen in de nacht. 
(Geert Boogaard)

Feestdag

Marieke vertelt over haar gevoel toen haar kind voor het eerst naar school ging: “Wat een overgang als je oudste kind naar school gaat. Ik ben zelf kleuterjuf, maar ik merkte hoe ik met argwaan keek naar de juf van ons kind. Is ze wel leuk en goed genoeg voor ons kind? Met een leeg gevoel liep ik die eerste ochtend naar huis, totdat ik bedacht: maar dit is eigenlijk ook een beetje een feestdag. Ik wil toch dat ons kind opgroeit en zelfstandig wordt? Ik besloot er iets van te maken. Die avond aten we pannenkoeken en kreeg ons kind een versierde stoel. Mijn man en ik maakten een mooie kaart voor haar ‘als herinnering aan je eerste schooldag.’ Die plakken we in haar fotoalbum. Aan tafel hebben we God gedankt voor de school en voor de juf!”

Ritueel

Spreek onderstaande tekst zachtjes voor jezelf uit, als je kind naar school vertrekt:

Zegen haar/hem Algoede
Neem haar/hem in uw hoede
En verhef Uw aangezicht
Over haar/hem en geef haar/hem Licht.
(naar Gezang 456, Liedboek voor de kerken)

We hopen dat de rituelen in deze blog bijdragen dat je op een betekenisvolle manier met een ‘extra’ beleving even stilstaat bij  het moment dat je je kind voor het eerst wegbrengt. Welke manieren heb jij hiervoor gevonden?  

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief