Help! Moet ik echt kiezen?

Een huis kopen, kamers inrichten, energieleveranciers en televisieabonnementen vergelijken… Keuzes, keuzes, keuzes. En dan word je ook nog met een referendum om de oren geslagen.

Verhuizen

Volgens van Dale is het simpel:

ver·hui·zen (verhuisde, heeft, is verhuisd)
1 van woning veranderen
2 de inboedel van anderen overbrengen

Geen speld tussen te krijgen, helemaal waar. Maar ‘van woning veranderen’ brengt duizend-en-één keuzes met zich mee, zo heb ik nu in korte tijd twee keer ondervonden. Welke plaats, welk huis, welke meubels, welke kleur verf, welke wasmachine, welke …

Wat eten we vandaag?

Misschien zou het helpen als mijn man en ik de volgende keer niet onze complete inrichting achter zouden laten, maar dan nog: je wordt ook in het gewone, dagelijkse leven overspoeld met keuzemogelijkheden. Ik denk dat veel mensen zich deze twee vragen alleen al bijna dagelijks stellen:

  1. Wat zal ik aantrekken?
  2. Wat eten we vandaag?

Als je dan je kledingkast opentrekt vind je vaak net niet wat je graag aan zou willen die dag, en in de supermarkt is het tussen alle merken en varianten nog hard zoeken naar de juiste producten voor de beste prijs.

Een extra vakje

Het zijn natuurlijk luxeproblemen. Er zijn, ook in Nederland, genoeg mensen die zouden willen dat ze juist wat meer te kiezen hadden. Maar toch, soms valt het gewoon niet mee om een keuze te maken. Net als bij het referendum van vorige week; ze hadden naast ‘Voor’ en ‘Tegen’ nog wel een vakje mogen maken met ‘Help!’.

Dat vakje maak ik nu soms zelf maar als ik weer eens iets moet kiezen en ik geen idee heb wat ik wil. Niet dat er dan vanuit de hemel een briefje komt met ‘In een hoekhuis met paarse muren zie ik jou wel zitten, het liefst op een witte bank.’ Nee, mijn vakje met ‘Help!’ zorgt er vooral voor dat ik alles weer even op een rijtje kan zetten en kan bedenken welke keuzes er nu echt toe doen. Een mooie inrichting is leuk, maar het leven is meer dan dat. Vaak vraag ik God dus maar om me daar weer even aan te herinneren.

Een bank uitkiezen hebben we trouwens alvast gedaan. Hij wordt knalblauw – dat is weer een keuze minder.

Foto: Magnus D

One comment on “Help! Moet ik echt kiezen?
  1. Avatar Marina schreef:

    Onze keuzes hebben een groot impact op de wereld.. Veel groter dan we denken. Denk aan :eten we vlees of vegetarisch.(dierenleed, milieu) Kopen we die jurk voor een prikkie of geven we iets meer uit voor een duurzaam merk (kan je bij wat zoeken ook best koopjes vinden), blijven we bij die bank die in wapens belegt of die wat nieuwere bank die dit niet doet..alles heeft een verhaal en we kunnen de wereld mooier maken door verder te kijken dan onze neus lang is want veel mistanden en leed worden soms graag verborgen gehouden…gelukkig zijn er altijd wel mensen die tegen de stroom ingaan en de moed hebben de waarheid boven water te halen..dan wordt je met je neus op de feiten gedrukt en moet je soms wel iets meer moeite doen om die misstanden uit de weg te ruimen maar het geeft ook voldoening de wereld een klein stukje beter te maken. Daarom zou ik hier ook graag wat hulp daarin zien. Bv bij koken hoe kook je veganistisch en vervang je dat eitje of kaas…ik miste die levenswijze vaak in de kerk waar ik was. We pakken veel te makkelijk dat worstje bij de slager en denken liever niet hoe dat allemaal tot stand is gekomen en wat de impact is..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 april 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief