Helpt wraak de nabestaanden van de MH17 ramp?

Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de MH17 vragen zich af waarom Russische diplomaten toen niet werden uitgezet. Nu gebeurt dat wel naar aanleiding van de vergiftiging van twee personen in Engeland. Zou dat hun zaak goed gedaan hebben?

Rusland verantwoordelijk

In navolging van andere bondgenoten heeft ook Nederland nu twee Russische diplomaten uitgewezen. Rusland wordt verantwoordelijk gehouden voor de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. En daarom volgen deze tegenmaatregelen. Het is wel te begrijpen dat namens de slachtoffers van de aanslag op de MH17 nu wordt gezegd: daar wordt Rusland toch ook verantwoordelijk voor gehouden? Waarom zijn er toen niet ook diplomaten uitgezet?

Wraak voor de MH17

Als je het zo stelt: Rusland is verantwoordelijk, dus moeten er consequenties volgen, dan is de woede van de nabestaanden wel te begrijpen. Dan is het uitzetten van diplomaten een vorm van wraak, betaald zetten. En zouden we de Russen niet meer betaald willen zetten voor de aanslag op de MH17 dan voor de vergiftiging van twee personen in Engeland? Hoe voorstelbaar ik de reactie ook vind, vraag ik me af of die wraak voldoening zou geven. Hoeveel wil je de Russen betaald zetten, en wat heb je eraan? Wat helpt het hier om wraak te nemen?

Onderzoek niet verstoren

Het lijkt dan een zwaktebod als de lijn van de regering is om het onderzoek naar de ramp met de MH17 niet te verstoren met diplomatieke maatregelen. Dat is wel de inzet van minister Stef Blok, zei hij gisteren bij Nieuwsuur. Nu valt te betwijfelen of het Kremlin nog onderscheid kan maken in haar houding ten opzichte van Nederland tussen de ene diplomatieke rel en de andere diplomatieke ramp. Toch valt er veel voor te zeggen. Natuurlijk wijst alles erop dat de Russen op enigerlei wijze betrokken zijn bij het afschieten van de raket die de MH17 naar beneden haalde. Maar de vraag is: wat wil je met die kennis? Betaald zetten, of iets anders?

Wraak of zachtmoedigheid

Deze week staat bij MijnKerk.nl de verleiding van wraak centraal, een van de zeven hoofdverleidingen waar we in de tijd voor Pasen bij stilstaan. Daar staan zeven hoofddeugden tegenover om met die verleidingen om te gaan. En bij wraak is dat zachtmoedigheid, vriendelijkheid. Nu is vriendelijkheid waarschijnlijk wel het laatste waar je als nabestaande zin in hebt tegenover de Russen. Maar wat zou ermee te winnen zijn?

Zoeken naar gerechtigheid

In de Bergrede zegt Jezus: ‘Het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn. Want aan hen zal God de aarde geven.’ Hij zegt meteen daarachter aan: ‘Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.’ (Matteüs 5) Is het daar de nabestaanden niet vooral om te doen, om gerechtigheid? En levert dat niet veel meer verzadiging op dan wraak? Natuurlijk blijft de vraag of gerechtigheid ook zal geschieden als onderzoek schuldigen aanwijst. Maar gaat het uiteindelijk niet om deze vragen: wat is er precies gebeurt en wie is daar precies voor verantwoordelijk? Daar zal meer vriendelijkheid voor nodig zijn dan je lief is om daarachter te komen, maar het staat allemaal in dienst van zoeken naar gerechtigheid.

(Ver)woest

Veel nabestaanden zullen het gevoel hebben dat hun levens verwoest zijn. En wat rest hen dan nog dan woest te zijn? De vraag is of wraakgevoelens, hoe begrijpelijk ook, hen verder helpen. Ja, er moet iets gebeuren: er moet gerechtigheid gezocht worden! Alleen daarin kunnen we verzadiging vinden, omdat diezelfde Jezus het er óók niet bij liet zitten. En dat heeft hij geweten. Gelukkig gaf God niet het laatste woord aan ongerechtigheid.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief